Kom med til konference om aftenskoler og studieforbund i de nordiske lande 

Aftenskoler og studieforbund på tværs af de nordiske lande bygger på mange af de samme værdier og traditioner, men alligevel er der store forskelle, når det kommer til lovgivningen på området, organiseringen og de aktiviteter der udbydes. Men hvordan ser forskellene og lighederne ud, hvad kan vi lære af hinanden, og hvordan kan vi styrke det nordiske samarbejde på folkeoplysningsområdet?

Det er disse spørgsmål som er i fokus på konferencen Nordisk LederForum, som er arrangeret i et samarbejde mellem Foreningen for Nordisk Voksenlæring (FNV) og Videncenter for Folkeoplysning (Vifo).

Konferencen tager afsæt i en nordisk kortlægning af området, som er finansieret af Nordplus, og som Videncenter for Folkeoplysning har gennemført i samarbejde med en række nordiske partnere, men vil også sætte et bredere fokus på det nordiske samarbejde og folkeoplysningens rolle deri.

Kom med til konferencen

Hvornår: Torsdag den 19. september 2024 kl. 9.30-17.30

Hvor: Vartov, Farvergade 27, 1463 København K

Hvordan: Meld dig til konferencen her

Hvor meget: 950 kr.

Program for dagen

9.30: Registrering og let morgenmad m. kaffe og mulighed for networking

10.30: Velkomst til Nordisk LederForum

10.40: Introduktion til kortlægningsprojektet

Et nyt kortlægningsprojekt har set nærmere på studieforbundenes og aftenskolernes karakteristika på tværs af de nordiske lande. I denne session sætter vi fokus på kortlægningens resultater. Først gennem nedslag i den norske, svenske, finske og danske case, hvor vi får en karakteristik af området i de enkelte lande. Derefter dykker vi ned i de forskelle og ligheder på tværs af landene, som den komparative analyse har fundet

V. Malene Thøgersen og Henriette Bjerrum, Videncenter for folkeoplysning

10.50: Sådan ser området ud i de fire nordiske lande

  • De norske studieforbund og deres lokale aktiviteter v. Ivar Eimhjellen, seniorforsker ved NORCE, Bergen
  • De svenske studieforbund og studiecirkler v. Henrik Nordvall, professor ved Linköping Universitet & Staffan Larsson, professor emeritus, Linköping Universitet
  • Finish Study Centres and their activities v. Kukka-Maria Vuorikoski, uddannelsesspecialist, Finnish Study Centres
  • De danske aftenskoler v. Henriette Bjerrum og Malene Thøgersen, Videncenter for Folkeoplysning

11.50: Forskelle og ligheder på tværs af de nordiske lande

Præsentation af rapporten.

V. Malene Thøgersen og Henriette Bjerrum, Videncenter for Folkeoplysning

12.15: Frokost

13.00: Det nordiske samarbejde på tværs af landene

Minister for Nordisk Samarbejde, Morten Dahlin (V), giver status på samarbejdet mellem de nordiske lande og hvordan vi som civilsamfund kan være med til at understøtte samarbejdet.

13.30: Fremtidens studieforbund og aftenskoler i Norden

Hvad kan vi lære af hinanden på tværs af de nordiske lande, når det gælder studieforbund og aftenskoler? I den afsluttende paneldebat dykker vi ned i en række udvalgte temaer, hvor der kan være inspiration at hente på tværs. Det gælder lokal forankring, frivillighed og studieforbundenes demokratiske rolle.

Paneldeltagere: Kjærsti Gangsø, Studieforbundet kultur og tradisjon, (N) og Per Paludan Hansen, Liberalt Oplysnings Forbund (LOF), (DK)

14.15: Folkehøjskolerne - mellem ide, tradition og praksis

Højskolelovens formålsparagraf understreger, at højskolernes rolle er at tilbyde undervisning og kurser, 'hvis hovedsigte er livsoplysning, folkelig oplysning og demokratisk dannelse'. Men hvordan kommer man fra disse overordnede begreber til praksisnær undervisning? Og hvilke krav stiller det undervisningen og lærerne? Med udgangspunkt i både idehistoriske og praksisnære perspektiver sætter Jonas Møller fokus på højskolernes rolle mellem ide, tradition og praksis, og hvilke udfordringer og potentialer der kan være i arbejdet med at oversætte ideerne til praksis.

V. Jonas Møller, idehistoriker  og specialkonsulent i Højskolernes Hus

15.15: Pause

15.30: Folkeoplysende arbejdsformer og kompetenceudvikling på arbejdspladser - muligheder, brudflader og dilemmaer?

Nordisk ministerråd, NMR, har i 'Vision 2023' fokus på at fremme Norden som en grøn, konkurrencekraftig og socialt inkluderende region.

Arbejdspladser er i den sammenhæng en vigtig arena for både voksenlæring, kompetenceudvikling og social inklusion. I oplægget præsenteres nordiske erfaringer med, hvordan en deltagerorienteret, praksisnær tilgang i form af læringscirkler kan medvirke til at øge fastholdelsen på arbejdsmarkedet og aktiv deltagelse i samfundet.

V. Maria Marquard, Dansk koordinator for Nordisk Netværk for Voksenlæring (NVL), specialkonsulent DPU/AU, (DK)

16.30: Nordiske sange og danske håndbajere

Den nordiske kulturskat deles på mange måneder også gennem højskolesangbogen. Grundtvig havde en enorm indflydelse på sang- og salmetraditionen. Vi vil slutte dagen af med oplæg om Grundtvig, lære nordiske sange og nyder en dansk håndbajer.

V. Lise Korsgaard, Grundtvigs Forum, og Kristian Bach, pianist

17.30: Afrunding og tak for i dag


Se også det fulde program og læs mere om konferencen her

Læs mere om projektet og konferencen

To kvinder laver keramik
Vifo Artikel 27.06.2024
Konference til september fokuserer på, hvad aftenskoler og studieforbund i de nordiske lande kan lære af hinanden
Kvinder i keramiklokale
Vifo Artikel 06.11.2023
Vifo leder nyt projekt, der skal afdække rammerne for aftenskoleaktiviteter i Norden