Idan Vifo Artikel 13.09.2024

5.000 foreninger skal hjælpe med at afdække foreningslivet anno 2024

Foreninger af alle typer på Fyn, Langeland og Ærø får i september mulighed for at svare på et spørgeskema som led i et stort forskningsprojekt, der skal afdække, hvordan foreningslivet fungerer i dag, og hvilken betydning foreningerne har for samfundet.

Skrevet af: Redaktionen

Kontaktpersoner for ca. 5.000 foreninger på Fyn, Langeland og Ærø får i september et link til et spørgeskema i indbakken på deres mail. Afsenderen er forskere på Videncenter for Folkeoplysning (Vifo) og Center for Forskning i Idræt, Sundhed og Civilsamfund (CISC) på Syddansk Universitet, som gerne vil vide, hvordan det er at være en forening i Danmark i 2024.

Svarene på de mange spørgeskemaer bliver en del af det store forskningsprojekt 'Foreningslivets udvikling og betydning', som skal afdække, hvad der karakteriser foreninger i dag, hvilke roller de spiller på tværs af forskellige samfundsområder, og hvilke udfordringer og muligheder de oplever.

Senioranalytiker Malene Thøgersen fra Vifo fortæller, at der i Danmark er en stærk tro på, at foreninger er vigtige for demokratiet og for den enkelte borgers livskvalitet, trivsel og læring. I de seneste år er der også mange, der har fået forventninger til, at foreninger kan hjælpe med at løse forskellige typer af velfærdsopgaver.  
 
"Men på trods af den store tiltro til foreningslivet mangler vi grundlæggende og opdateret viden om foreningslivet på flere områder. Vi ved ikke nok om, hvordan foreninger i dag er organiseret, og hvordan de selv ser på deres egen rolle, og de vilkår og rammer de arbejder inden for,” siger Malene Thøgersen. 

Alle typer af foreninger er med

Spørgeskemaerne bliver sendt til alle typer af foreninger på Fyn, Langeland og Ærø - lige fra borgerforeninger, grundejerforeninger og politiske foreninger til idrætsforeninger, kulturelle foreninger og frivillige sociale foreninger.

Når det lige er foreninger på Fyn, Langeland og Ærø, der er blevet valgt til at repræsentere alle landets foreninger, skyldes det, at der også tidligere har været lavet undersøgelser af foreningslivet i disse områder. Det skete i 2004 og 2010, og med den nye undersøgelse bliver det derfor også muligt at se, hvordan foreningslivet har udviklet sig over tid.

Malene Thøgersen håber, at foreninger af alle typer vil prioritere at svare på spørgeskemaet, som blandt andet omfatter spørgsmål om foreningernes aktiviteter, medlemmer, organisering og økonomi, men også om hvilke udfordringer og udviklingsmuligheder foreningerne oplever i deres daglige arbejde.

 "Ny viden er helt central for at kunne sætte fokus på det store arbejde, der foregår i foreningerne, og for at vi som samfund kan diskutere foreningernes udfordringer og potentialer på et oplyst grundlag," understreger hun.

Forskningsprojekt er finansieret af TrygFonden og foregår i perioden 2024 til 2026.

Læs mere om forskningsprojektet

Yoga
Vifo

Foreningers udvikling og betydning i Danmark