Ændringer til højskoleloven sendt i høring
Kulturministeren har sendt et lovforslag i høring, som åbner for, at yderligere tre højskoler får mulighed for at blive godkendt som seniorhøjskoler. Desuden ændres højskolernes tilskud til specialundervisning og elever med svære handicap.
Flere højskoler skal have mulighed for udelukkende at tilbyde korte kurser og blive godkendt som seniorhøjskoler, mener kulturministeren, der nu har sendt et lovforslag om en ændring af højskoleloven til høring. Initiativet kræver nemlig en justering af loven, som ellers stiller krav om, at højskoler skal udbyde lange kurser.
Hvis lovforslaget vedtages, kan ministeren fremover godkende tre eksisterende eller nye højskoler som seniorhøjskoler ud over de to nuværende: Højskolen Marielyst på Falster og Seniorhøjskolen Nørre Nissum ved Lemvig. Landets tredje seniorhøjskole, Rude Strand Højskole, er ikke under højskoleloven.
Tilladelserne vil blive tildelt efter en udbudsrunde, som slutter 1. juli 2019.
Forenkling og højere grundtilskud
Lovforslaget lægger samtidig op til en revision af højskolernes tilskud til special-undervisning og elever med svære handicap, også kaldet ’SPS-ordningen’. Ændringerne kommer på baggrund af en undersøgelse gennemført af Videncenter for Folkeoplysning, som peger på, at der trods stor tilfredshed med ordningen blandt brugerne er en lang række administrative udfordringer.
Det nye lovforslag vil derfor forenkle reglerne og gøre ordningen nemmere at administrere for skolerne, skriver Kulturministeriet i en pressemeddelelse.
Blandt andet vil lovforslaget ophæve muligheden for at søge støtte til specialundervisning og anden specialpædagogisk bistand for elever med særlige behov efter lovens § 27, stk. 1. I stedet vil alle højskoler få tildelt et nyt ekstra grundtilskud på 60.000 kr. årligt, der skal gøre skoler over hele landet bedre i stand til at tage imod elever med moderate fysiske og psykiske handicap.
Ud over lovændringerne vil der blive foretaget en række ændringer i tilskuds-bekendtgørelsen, bestemmelser og vejledninger på området.
Ændringerne vil blive indfaset fra 2019 til 2022. Kulturministeriet vil i perioden øge rådgivningen af højskolerne til gavn for elever med handicap.
Høringsfristen er 20. august 2018.