Vifo Artikel 14.09.2022

Beboere i seniorbyggeri har lavet en fysisk telefonkæde

Beboerne i et seniorfællesskab i Højbjerg ved Aarhus har mødtes hver eneste dag kl. 11.00 siden coronanedlukningen begyndte i marts 2020. Det giver sammenhold og tryghed at vide, at naboerne holder øje med, at alle har det godt.

I en gård i seniorbyggeriet Hvidmosegaard i Højbjerg ved Aarhus har beboerne fået en ny vane. Kl. 11.00 hver dag året rundt samles de, der er hjemme og har tid, ude i gården for tjekke op på, hvordan det går med de andre. Det begyndte de på få dage efter, at landet blev lukket ned på grund af corona i marts 2020, og de er blevet ved lige siden.

Beboerne i de 26 boliger fordelt på tre gårde har siden 2014 haft en hyggeklub, som mødes hver torsdag i byggeriets fælleshus, men i marts 2020 blev alle fælleshuse og gildestuer lukket ned.

"Vi var allesammen meget forskrækkede over det, der skete, og lige efter nedlukningen var vi tre, der faldt i snak om, hvad vi kunne gøre, og der var en, der forslog, at vi kunne mødes uden for husene hver dag kl. 11.00," fortæller Sune Granild, der er en af initiativtagerne til møderne.

De andre beboere blev inviteret med til møderne - først kun i en af gårdene, men siden blev beboerne i de tilstødende gårde også budt ind i fællesskabet.

Der er ingen dagsorden for møderne. Der bliver talt om løst og fast, og det er muligt at holde øje med hinanden og se, om der er nogen, der har brug for lægehjælp, eller har det skidt, fordi de har mistet en ægtefælle eller savner børnebørnene.

"Vi har en rar tone, og møderne fungerer som en tryghedsbase - især under coronaperioden, hvor der ofte kom nye regler. Så udvekslede vi viden, for der var næsten altid en, der kendte svarene," siger Erik Møller, en anden beboer, der jævnligt deltager i møderne.

Glade folk i pavillon

Der er ingen dagsorden til møderne i gården. Der bliver talt om løst og fast, og man holder øje, om alle har det godt.

Foto: Thomas Søndergaard

Nu foregår møderne i en pavillon

I begyndelsen foregik møderne i det fri og med afstand ved, at beboerne stillede sig ud foran deres egne døre. I dag bliver de holdt omkring et havebord i en pavillon, som beboerne har fået penge til fra Aarhus Kommunes pulje til at bekæmpe ensomhed under corona.

Til hverdag er der ikke kaffe eller kage på havebordet, for det er ikke meningen, at møderne skal vare særlig lang tid. Men af og til er der mere fest og farver. En del af tilskuddet fra Aarhus Kommune blev brugt på tre udendørs koncerter i sommeren 2021 med henholdsvis Basseralle, folkemusikeren Anders Mikkelsen og det syngende postbud Henning Vad.

Tilskuddet fra Aarhus Kommune blev søgt hjem med hjælp fra boligselskabet ALBOA, hvor beboerrådgiver Annelise Lassen glæder sig over initiativet.

"Det er jo en fysisk telefonkæde, som beboerne har etableret herude," siger hun.

Planer for fremtiden

Beboerne har ambitioner om at fortsætte møderne og har flere ting på ønskelisten til fremtiden.

"Jeg har en drøm om en udflugt for beboerne i alle 26 lejligheder," siger Jens Skovsbøl, der er en anden af initiativtagerne.

Han vil også gerne høre det syngende postbud igen, og det kunne også være hyggeligt at lave en dansk dag med stegt flæsk og persillesovs.

Andre af beboerne tænker på at anskaffe sig ting, der gør det nemmere at mødes i pavillonen eller fælleshuset. For eksempel nye borde- og bænkesæt uden for fælleshuset, fordi det lige nu er svært for nogle at skræve ind over bænkene for at komme til at sidde ved bordet.

Fokusområde:

Nabofællesskaber

Hvem er aktøren?

Beboere i et seniorfællesskab i Højbjerg ved Aarhus med opbakning fra boligselskabet ALBOA

Hvad går projektet/aktiviteten ud på?

De beboere, der har tid og lyst, mødes hver dag året rundt kl. 11.00 i deres fælles gård for at tale om løst og fast og holde øje med, at alle har det godt. Det har de gjort siden den første coronanedlukning i marts 2020. De arrangerer også fælles aktiviteter og koncerter i gården.

Hvem henvender projektet sig til?

Beboerne i seniorfællesskabet Hvidemosegård i Højbjerg ved Aarhus.

SØG STØTTE TIL DIT EGET PROJEKT PÅ REALDANIA.DK

Videncenter for Folkeoplysning samarbejder med Realdania om puljen 'De nye folkerum'. Puljen er en del af Realdanias indsats ’RESPOND – rammerne for den nye hverdag’, der undersøger, hvordan COVID-19 påvirkede vores adfærd, og hvordan vi kan omsætte den nye viden og nye initiativer til bedre livskvalitet i fremtiden.

Inspiration fra andre projekter og aktiviteter

Grønne fingre
Vifo Artikel 14.09.2022
Frivillige driver plukkehave for beboerne på Trøjborg
AOF Center Odenses ladcykel
Vifo Artikel 14.09.2022
I Odense er folkeoplysningen kommet på hjul
Onlinerejser med DEO
Vifo Artikel 14.09.2022
DEO giver mulighed for at rejse fra lænestolen
Sport X i Aarhus
Vifo Artikel 14.09.2022
I Sport X kommer fællesskabet før faciliteterne
Det Runde Bord står klar med mad
Vifo Artikel 06.10.2022
Frivillige lavede 110.000 måltider til socialt udsatte under coronanedlukningen

Læs mere om De nye folkerum

Baggård
Vifo

De nye folkerum