De fleste børn får ikke basale naturoplevelser
Et flertal af landets børn vokser op uden basale naturoplevelser som at bygge en hule eller overnatte i naturen, viser en undersøgelse fra Friluftsrådet, der vil skabe debat med kampagnen ’Børn gror i naturen’.
Et flertal af landets børn vokser op uden at have prøvet basale naturoplevelser som at overnatte i naturen, snitte med dolk, bygge en hule i skoven eller være nøgen på stranden.
Det viser en ny undersøgelse, som YouGov har lavet på vegne af Friluftsrådet. Den er foretaget blandt 3.000 forældre i Danmark og afdækker, hvor ofte børn er ude i naturen, og i hvilket omfang de har prøvet en række naturoplevelser.
Budskabet i kampagnen er, at oplevelser i naturen er lige så vigtige for børns psykiske og fysiske helbred, som sunde madvaner og motion. Naturoplevelser udvikler nemlig børnene og ruster dem til at vurdere og håndtere risici senere i livet.
Men børn er kun halvt så meget i naturen, som deres bedsteforældre var, da de var børn.
Kun en tredjedel af landets børn mellem 2-15 år har prøvet at overnatte i naturen og kun knap halvdelen har prøvet at lave et bål.
Faktisk kommer en tredjedel af landets børn på 2-15 år kun ud i naturen en gang om ugen eller sjældnere. 43 pct. af forældrene ville ønske, at deres barn kom ’noget mere’ eller ’meget mere’ ud i naturen, end det er tilfældet.
De hyppigste årsager til, at børnene ikke kommer så meget ud i naturen, som forældrene kunne ønske, er, at det er svært at finde tid på grund af arbejde og skole/institution, eller på grund af hjemlige gøremål.
Friluftsrådet og Center for Børn og Natur står bag kampagnen, som skal munde ud i en kanon over naturoplevelser, som bør være en del af alle børns liv.
Læs mere
Læs mere hos Friluftsrådet: Ny undersøgelse: Flertal af børn får aldrig helt basale oplevelser i naturen