DUF-undersøgelse: 16-17-årige vil have stemmeret
Opbakningen til 16-års valgret har aldrig været større blandt de helt unge, viser en undersøgelse fra Dansk Ungdoms Fællesråd. Når de unge selv melder sig klar til at deltage i demokratiet, bør politikerne bakke op, mener DUF’s formand Kasper Sand Kjær.
52,7 pct. af de 16-17-årige mener, at valgretsalderen bør sænkes til 16 år. Det viser en undersøgelse, som Epinion har foretaget på vegne af Dansk Ungdoms Fællesråd.
De helt unge har ikke tidligere vist så stor opbakning til 16-års valgret som nu, og i Dansk Ungdoms Fællesråd glæder den nye formand Kasper Sand Kjær sig over, at flere unge ønsker at være en del af det repræsentative demokrati.
Han peger på, at den store opbakning til Skolevalget, der blev afholdt i januar 2015 med 75.000 tilmeldte elever fra 8. og 9. klasser over hele landet, også vidner om, at de unge gerne vil tage aktiv del i demokratiet.
”Når de helt unge selv melder sig klar til at deltage i demokratiet, så bør politikerne bakke dem op med et forslag om at udvide valgretsalderen til 16 år”, opfordrer han.
Af undersøgelsen fremgår, at danske unge primært får deres viden om aktuelle samfundsforhold og politik via tv og radio og på de sociale medier. Det bekymrer DUF-formanden:
”Den måde, som onlinedebatten foregår på i dag, er ødelæggende for vores demokrati, fordi den fokuserer på konflikt i stedet for samtale og får politikere og vælgere til at fjerne sig fra hinanden,” siger Kasper Sand Kjær og forklarer, at DUF af samme årsag i de kommende år vil sætte fokus på at styrke den demokratiske samtale i Danmark.