Finanslovsbevilling skal styrke unges bånd på tværs af Danmark, Grønland og Færøerne
DUF modtager en bevilling på 12 mio. kr. fra den nyligt vedtagne finanslov til rigsfællesskabsprojektet Sjómaq. Projektet skal styrke båndene og øge det indbyrdes kendskab mellem unge i Danmark, Færøerne og Grønland.
Den 28. april havde vi fint besøg af Anton fra 6. klasse, der var i 'forældrepraktik' hos vores senioranalytiker Malene Thøgersen. Anton fik produceret en fin lille omtale af denne bevilling.
Da finansloven forleden blev vedtaget, modtog Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF) en bevilling på 12 mio. kr. til at arbejde videre med projektet Sjómaq. Det er fire gange så mange som sidste år, hvor DUF fik 3 mio. kr. til et pilotprojekt.
”Vi er begejstrede for, at støtten til vores rigsfællesskabsarbejde fortsætter og øges”, siger Christine Ravn Lund, der er forkvinde i DUF, i en artikel på DUF's hjemmeside.
Det er ikke kun i DUF, at der er glæde at spore.
"Grunden til, at vi har valgt at prioritere Sjómaq-projektet til finanslovsforhandlingerne for 2023, er, fordi der er en videnskløft mellem unge i rigsfællesskabet, når det gælder kulturen uden for sit eget land,” siger det færøske folketingsmedlem, Anna Falkenberg, og fortsætter:
”Færøerne, Grønland og Danmark er i et rigsfællesskab sammen, hvorfor det er vigtigt og en forudsætning for et fremtidigt godt samarbejde, at vi kender til forskellene i vores kulturer.”
Midlerne fra finansloven skal blandt andet bruges til at finansiere en pulje til unges egne projekter på tværs af landene, til at lave årlige fællesaktiviteter, hvor unge kan mødes, til en analyse, samt til forskellige oplysningsarrangementer.
Navnet ’sjomaq’ er en blanding af ordet for hav på alle tre sprog (sjógvur, imaq og hav). Projektets navn er netop et symbol på, at projektet skal binde landene sammen, ligesom havet gør. Navnet er skabt af projektets styregruppe, som består af repræsentanter fra ungdomsorganisationer på tværs af de tre lande.