Folkeoplysning på lyd: "Giv de unge ansvar og hyld frivilligheden"
Folkeoplysningen er vigtig for vores demokrati, og den skal skabes og udvikles gennem god og ordentlig dialog. Og unge mennesker kan sagtens tage ansvar. Sådan siger Christine Ravn Lund, forkvinde for Dansk Ungdoms Fællesråd, i det første afsnit af Videncenter for Folkeoplysnings nye podcastserie, ’Folkeoplysning på lyd’.
I det første afsnit af podcastserien ’Folkeoplysning på lyd’ har Troels Rasmussen, direktør i Videncenter for Folkeoplysning (Vifo), inviteret Christine Ravn Lund, forkvinde for Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF), i studiet til en snak om folkeoplysningens tilstand i dag.
I samtalen med Troels Rasmussen kommer Christine Ravn Lund blandt andet ind på de udfordringer, som den demokratiske tanke støder på over hele verden, og hvordan det står til med den demokratiske samtale herhjemme.
”Ideen om folkeoplysning er mere relevant, end den længe har været. Hvis man vil have et stærkt demokrati, så bliver man nødt til aktivt at danne hver eneste nye generation til at være demokrater. Dialog er det helt grundlæggende begreb for mig. Det er blevet sværere for os at være uenige sammen. Derfor skal vi have skabt en ordentlig samtalekultur,” siger Christine Ravn Lund i afsnittet.
Og her er det vigtigt, at de unge er en del af løsningen, mener Christine Ravn Lund, der gennem sit virke som forkvinde for DUF repræsenterer 80 samfundsengagerende børne- og ungdomsorganisationer.
”Det er vigtigt at lytte til unge. Ikke bare proforma, men reelt. Unge er ikke en gruppe, der er på en anden planet. På måder minder vi om alle andre. Vi vil også gerne have ansvar. Men det betyder også, at der skal være plads til at tage det ansvar,” siger hun.
Frivilligheden skal tales op
I afsnittet dykker Troels Rasmussen og Christine Ravn Lund også ned i én af hjørnestenene i enhver forening – de frivillige. Der er brug for både stærke hænder og store smil for at få foreningshjulene til at køre rundt. Det er afgørende at have for øje – og måske skal vi lære at sætte større pris på frivillighed, mener Christine Ravn Lund.
”Jeg synes, der er en tendens til, at vi tager frivillighed for givet. Vi skal have gang i den frivillige tradition, der har lidt et knæk under corona. Vi har alle, både politikere, forældre, lærere og klassekammerater, en forpligtelse til at tale frivillighed op,” siger hun.
Ifølge Christine Ravn Lund skal vi blive bedre til at lave elevatortalen om, hvorfor det er fedt at være frivillig. Hun er ikke selv i tvivl.
”Det er fedt at vokse som menneske og gøre det som en del af at fællesskab, hvor man får nogle gode relationer og oplever at være en del af en social sammenhæng, hvor man føler sig værdifuld,” siger hun.
Der er meget at hente i at være frivillig, og det er der også i at deltage i folkeoplysende aktiviteter, mener Christine Ravn Lund. Mennesker trives ved at være en del af et godt fællesskab. Så hvorfor skal man som forælder sende sit barn af sted? Det er i virkeligheden meget simpelt, siger Christine Ravn Lund:
”Det er lysten, der driver værket. Man skal sende sit barn til spejder, fordi det er sjovt – og fordi man vokser af det,” siger hun.
'Folkeoplysning på lyd' kan høres via Apple Podcasts, SoundCloud eller Spotify.