Formand: Svært at se alternativer for aftenskolelærernes ansættelsesforhold
Formanden for Oplysningsforbundenes Fællesråd er enig i, at aftenskolelæreres usikre ansættelsesforhold er utidssvarende, men har svært ved at se alternative løsninger.
Hver tiende aftenskolelærer er reelt set ’fuldtidsansat’ og har jobbet som den primære indtægtskilde, viser en ny rapport fra Videncenter for Folkeoplysning, der har undersøgt aftenskoleområdet i Aalborg Kommune. Men aftenskolelærere er ansat som løsarbejdere uden en sikret indtægt.
I artiklen 'Aftenskolernes løsarbejdere' fra den 30. september stillede Vifos chefanalytiker Henriette Bjerrum derfor spørgsmålet, om man burde skabe særlige og mere trygge forhold for disse fuldtidsundervisere, som også kunne styrke aftenskolernes drift og udvikling.
I en artikel på Dansk Folkeoplysnings Samråds (DFS) hjemmeside erkender formanden for Oplysningsforbundenes Fællesråd, Henrik Christensen, at nogle læreres forhold er problematiske.
”Jeg er enig i, at ansættelsesforholdene for denne gruppe ikke er tidssvarende. Men det er desværre svært at se et alternativ.”
Henrik Christensen henviser til, at man ikke må aflønne to grupper aftenskoleundervisere forskelligt for det samme arbejde, så det kan være svært at skabe særlige vilkår for de fuldtidsbeskæftigede undervisere. Samtidig ville det skabe øgede administrative omkostninger for skolerne.
”En meget stor del af aftenskolerne har slet ikke den administrative kapacitet til at håndtere overenskomstmæssige ansættelser,” siger Henrik Christensen til DFS.
Samtidig mener han, at skolerne vil få problemer med planlægningen.
”Hvordan skal de finde fuldtidsbeskæftigelse på årsbasis til underviserne, når den normale aftenskoleundervisning er lukket op til 3-4 måneder midt på året? (…) Det korte af det lange er, at hvis aftenskolerne over en bred kam skal tilbyde underviserne overenskomstmæssige forhold med alt, hvad det indebærer, så får de ekstra udgifter. De penge har de ikke,” siger han.