Vifo Artikel 17.09.2024

Grønne Nabofælleskaber, der vandt Folkeoplysningens Pris i 2022, er nu at finde i alle landets kommuner 

I 2022 vandt Grønne Nabofællesskaber ’Folkeoplysningens Pris’. Sidenhen har foreningen kun vokset sig større og er i dag at finde i alle landets kommuner.

I Grønne Nabofællesskaber hjælper man danskere med at finde sammen om at skabe en mere bæredygtig, miljø- og klimavenlig hverdag. I 2022 vandt de ’Folkeoplysningens Pris’, som uddeles af Dansk Folkeoplysnings Samråd, og siden har foreningen vundet stor anerkendelse og efterspørgsel på partnerskaber.  

“Vi mobiliserer danskere til den grønne omstilling. Helt lokalt, der, hvor de bor,” fortæller Bent Mariager, stifter af Grønne Nabofællesskaber.  

Grønne Nabofællesskaber startede som et borgerinitiativ, der skulle sprede den grønne omstilling i lokalsamfundet. Formålet var både at inspirere og blive inspireret af andre til gode, grønne løsninger og aktiviteter i hverdagen.  

Siden foreningen startede i marts 2020, er den vokset til over 24.000 medlemmer i 275 grønne nabofællesskaber spredt ud i landets 98 kommuner.

I dag skaber Grønne Nabofællesskaber lokale netværk for alle, der ønsker at leve mere bæredygtigt i hverdagen. Med hjælp fra foreningen kan man igangsætte klimavenlige projekter og opstarte grønne tiltag i sit lokalsamfund. Det kan være alt fra ’vilde’ haver og repair café til fællesspisninger og delebilsordninger. 

Grønne løsninger i hverdagen

En af dem, der har taget skridtet mod et mere klimavenligt lokalsamfund, er Johanne Bøgh Nielsen. Under coronakrisen fik hun hjælp fra Grønne Nabofællesskaber til at række ud til lokalsamfundet i sin hjemby, Veksø, og oprettede efterfølgende et grønt nabofællesskab.  

“Det er rart at have et fællesskab, hvor vi mødes om nogle fælles værdier. At vi kan gøre noget for at skabe konkrete forandringer og få flere til at blive interesseret i at deltage i den grønne omstilling, er et kæmpe drive,” siger hun. 

Johanne Bøgh Nielsen fortæller, at der i dag er et velfungerende og levende nabofællesskab i Veksø, som er lykkedes med flere projekter. 

Et af projekterne er en såkaldt lommeskov på cirka 500 kvadratmeter, som skal etableres tæt på skolen i Veksø og fungere som et grønt åndehul, der skal skabe mere biodiversitet. Et projekt, som har fået tildelt 259.635 kr. i støtte fra Nordea-fonden.  

“Folk glæder sig rigtig meget til, at skoven kommer. Og skolen synes, det er fantastisk, at børnene får den facilitet. Det er virkelig positivt,” siger Johanne Bøgh Nielsen.  

Fra ukendt klimabevægelse til anerkendt prisvinder

I 2022 vandt Grønne Nabofællesskaber ’Folkeoplysningens Pris’ med begrundelsen, at det er en simpel platform, der faciliterer møder mellem mennesker. 

”Initiativet er inkluderende for alle og er folkeoplysning fra øverste hylde, der med simple greb kombinerer ny viden og kompetencer, skaber nye fællesskaber og handlekraft for den enkelte til gode for hele samfundet,” lød det dengang fra DFS.

Før nomineringen til Folkeoplysningens Pris var Grønne Nabofællesskaber en forholdsvis ukendt bevægelse med store ambitioner for den grønne omstilling. Men siden nomineringen, og senere sejren er bevægelsen blevet til en forening med CVR-nummer og bankkonto. 

Ifølge Bent Mariager har Grønne Nabofællesskaber brugt prisen aktivt. For med omtalen som folkeoplysning på øverste hylde, en videreudvikling af det danske deltagende demokrati og en forening, der viderefører tankerne om andelsbevægelsen og andelstanken på en måde, hvor alle kan være med, følger stor anerkendelse.

“Der bliver brugt mange fine ord om os, som jeg ikke selv havde tænkt, da jeg startede Grønne Nabofællesskaber. At der er nogle, som mener, det er fantastisk det, vi laver, har vi selvfølgelig brugt aktivt som en trædesten i vores anerkendelse.” 

En anerkendelse, som kommer til udtryk i det stigende antal af medlemmer og grønne nabofællesskaber, men også i efterspørgslen på partnerskaber.

“Vi er med årene kommet langt ud over rampen og har lavet en masse partnerskaber, både af den økonomiske slags, men også bare med ord,” fortæller Bent Mariager. 

Folkeoplysningens Pris 2024 

  • Hvert år uddeler Dansk Folkeoplysnings Samråd Folkeoplysningens Pris for at hylde folkeoplysningen 

  • Næste gang, prisen skal uddeles, er 30. oktober 2024 på Kosmopol i København til 'Folkeoplysningens Dag 2024', som arrangeres af DFS. 

  • I august udvalgte juryen fem nominerede til prisen, der nu er med i slutspurten om at vinde prisen i år 

  • Prisen bliver uddelt til en forening, organisation eller borger, som har startet et særligt folkeoplysende initiativ, der har haft stor indflydelse på folkeoplysningens udvikling og skabelsen af nye fællesskaber 

  • Vinderen af Folkeoplysningens Pris modtager 10.000 kroner, som skal medvirke til at udbrede det folkeoplysende initiativ 

Læs lignende nyheder

Aftenskoledeltagere
Vifo Artikel 02.09.2024
Ny kortlægning viser store forskelle på aftenskoleområdet i Norden
Unge debatterer
Vifo Artikel 19.08.2024
Tre særlige kompetencer bidrager til unges muligheder for indflydelse
Folkemødet 2024
Vifo Artikel 05.07.2024
Folkemødet 2024: Mange unge ønsker at handle på klimakrisen og gøre noget for den grønne omstilling nu
Keramikundervisning
Vifo Artikel 13.06.2024
Vifo går nu i gang med tredje omgang af 'Folkeoplysningen i kommunerne'
Unge mennesker samlet til bæredygtighedsfestival
Vifo Artikel 03.06.2024
Højskolens rammer gør det nemmere at håndtere paradokset i arbejdet med bæredygtighed
Løbere i naturen
Vifo Artikel 14.05.2024
Nyt projekt sætter folkeoplysningen fri i Roskilde Kommune
Kostumer
Vifo Artikel 01.05.2024
Kostumemuseum udvider med aftenskoleaktiviteter, der skal udbrede kendskabet til håndværket i kostumekunsten
PFL festival
Vifo Artikel 16.04.2024
Højskoleprojekt har ført til større globalt udsyn og mange projekter om bæredygtighed