Havfriluftslivet skal under lup
Med støtte fra Friluftsrådet står KU i spidsen for et forskningsprojekt, som skal kortlægge friluftslivet på havet. Målet er at give udøverne og brugerne af naturen bedre forudsætninger for at dyrke friluftsaktiviteter ved de danske kyster.
Institut for Geovidenskab og Naturressourceforvaltning ved Københavns Universitet (KU) gennemfører i 2015 et forskningsprojekt, der skal kortlægge brugen af havet blandt dykkere, raftere, ravsamlere, badere og mange andre brugere af naturen, som dyrker friluftsaktivitet ved og i det danske hav.
Der er i øjeblikket ingen, som har overblik over, hvor, hvornår og hvordan de mange friluftsudøvere udfolder deres aktiviteter, og projektet ’Bruger-baseret kortlægning af havorienterede friluftsaktiviteter’ er den første undersøgelse på området.
”Det er brugerne, der ved, hvilke områder de bruger til forskellige aktiviteter. Uden kortlægning kan friluftslivet ikke indgå som en del af havplanlægningen. Så det er klar i brugernes interesse at bidrage til kortlægningen,” siger projektleder fra KU Berit C. Kaae om baggrunden for undersøgelsen.
Figur 1: Eksempel på registrerede områder, der benyttes til dykning
Kilde: www.havfriluftsliv.dk
Projektet støttes af Friluftsrådet og er igangsat, efter at EU har indført, at alle medlemslande skal være en del af en ny form for maritim fysisk planlægning som modsvar på en intensiv og ukoordineret brug af hav- og kystområderne. Men grundet manglende dokumentation af havfriluftslivets udbredelse, indgår det ikke i den nuværende planlægning. Det ønsker Friluftsrådet at ændre på i den kommende havplanlægning.
Kortlægningen er brugerdreven
Undersøgelsen foregår konkret ved en brugerbaseret indrapportering, hvor udøverne via www.havfriluftsliv.dk indtegner områderne, de benytter, på et kort og registrerer information om den pågældende friluftsaktivitet. Det gælder både friluftsliv, der foregår i organiseret og selvorganiseret regi.
”Vi har udviklet et interaktivt kortlægningsredskab, der gør det nemt at markere aktivitetssteder. Brugerne udfylder nogle få informationer om stederne, og det giver os en stor viden om aktivitetsmønsteret, brugergrupperne og deres eventuelle problemer med eller ønsker til stedet. Brugernes kortlægning bliver så koblet sammen med vores egne analyser,” forklarer Berit C. Kaae.
Der i øjeblikket indrapporteret 4.829 punkter på Danmarkskortet og indtegnet 140 ruter. Den seneste top-tre-opgørelse viser, at surfing er den mest indrapporterede friluftsaktivitet på og ved havet efterfulgt af lyst- og fritidsfiskeri samt dykning (se figur 2).
Figur 2: Antal indberettede områder med friluftsaktiviteter i og ved havet pr. marts 2015
Kilde: www.havfriluftsliv.dk
Indrapporteringen løber 2015 ud og vil blive suppleret med en repræsentativ undersøgelse af 10.000 udvalgte deltagere. Der vil desuden blive gennemørt analyse af bl.a. det rekreative pres på kysterne og af områder med særligt potentiale for forskellige friluftsaktiviteter. Projektet afsluttes i 2016.