Vifo Artikel 14.09.2016

Hvorfor et folkemøde for ungdommen?

Op mod 20.000 unge mennesker og en lang række foreninger og organisationer var i sidste uge samlet over to dage i Søndermarken til den første udgave af Ungdommens Folkemøde.

Nøgleord: Debat Demokrati Unge

Den 8.-9. september blev Ungdommens Folkemøde afholdt i Søndermarken i København inspireret af Folkemødet på Bornholm. På den politiske festival kunne deltagerne høre taler og debatter fra to scener, besøge organisationer, uddannelsesinstitutioner og partier i mere end 65 telte og deltage i en række forskellige workshops.

Men hvorfor er det i givet fald relevant med et folkemøde specifikt målrettet de unge? Det giver nogle af de unge, som var til stede, deres bud på.

Sarah Berntsen, Landssammenslutningen af Handelsskoleelever

Fordi det rammer en meget bredere gruppe end de unge, der ville deltage på Folkemødet på Bornholm. Jeg har selv været ude på workshops i dag og mødt unge, som har fået mulighed for at deltage på Ungdommens Folkemøde med deres skole, hvilket de har været glade for. Det giver dem en demokratisk dannelse, som de ellers ikke ville have fået.

 

Signe Petersen, Brandbjerg Højskole

Folkemødet i juni ligger rigtig upraktisk i forhold til eksaminer, og derfor kan mange unge ikke komme af sted på det tidspunkt. Så er det meget bedre at holde det her i september, hvor der er bedre tid til, at de unge lige kan tage to dage ud af kalenderen for at bidrage til samfundet. Desuden er der meget mere fokus på, hvad de unge og ikke bare de ’voksne’ vil med samfundet. Når nu det er os, der er den nye generation, så skal vi også gøre vores stemme gældende.

 

Malthe Krarup, Radikal Ungdom

Man får mulighed for at møde rigtig mange af de unge, som ikke havde tænkt sig at tage til Bornholm alligevel og ikke i forvejen har et brændende politisk engagement. De kan snuse til meget af det, der foregår i samfundet, og som man ikke lige falder over til daglig. Vi har mange snakke med folk, der spørger: ”hvad er det lige, I går og laver.” Det er noget, man ikke rigtigt har på et almindeligt folkemøde, fordi dem, der kommer, i forvejen er engagerede på den ene eller anden måde.

 

Søs Bondo, National Platform for Gadeidræt

Det er en fin måde at vise, at politik, samfund og medborgerskab kan gøres på mange måder. Jeg har fået spørgsmålet: "Hvad er ligheden mellem en røv og politik?” Jeg troede, svaret ville være negativt, men det var det ikke - det var, at der kommer noget ud af begge dele. Jeg tror, der er nogen unge, der finder ud af, at politik ikke er så hammerkedeligt. Også fordi vi her tager nogle udfordringer op, som er i øjenhøjde med de unge.

 

 

Mette Raaschou, UngEnergi

Jeg tror, der er ret mange unge, der har svært ved at finde ud af, hvordan man lige engagerer sig i samfundet, og hvordan det der med demokrati og aktivt medborgerskab fungerer. Det kan de få en idé om her, hvor det netop handler om at engagere sig som ung.

 

Lasse Nyhus, KFUM og KFUK

Placeringen af Folkemødet på Bornholm gør, at man aldrig nogensinde som ung vil prioritere at tage et sted hen, hvor det koster 1.200 kr. at komme frem og tilbage, og hvor det er umuligt at få et sted at overnatte. Man kan også diskutere, om hovedstaden er det rigtige sted at lægge Ungdommens Folkemøde. Men jeg har en idé om, at det også kan være en chance for at komme hen og se Christiansborg og andre politiske ting og sager. Så jeg mener, det er virkelig vigtigt, at vi har et sted til et folkemøde, som er fremkommeligt for folk.