I Sport X kommer fællesskabet før faciliteterne
Under coronanedlukningen startede to iværksættere et udendørs træningsfællesskab i Aarhus, hvor faciliteterne er simple, men fællesskabet stærkt. De lægger vægt på at inkludere medlemmerne i opbygningen af foreningen samt friheden i medlemskabet, der er uden binding.
Hvad gør man, når sundhedsmyndighederne sætter en stopper for at mødes i idrætsforeningerne eller på vægtløftningsholdet i crossfitboxen? Man tænker bogstaveligt talt ud af boksen, finder nogle gamle brosten, køber en masse gaffatape og laver sine egne sandsække, henter traktordæk, der alligevel skal smides ud og starter sit eget udendørs træningsfælleskab.
Foreningen, som i dag går under navnet Sport X, startede ifølge initiativtagerne som en industriel pløjemark. Nu har foreningen 85 betalende medlemmer og en lukket facebookgruppe med 900 mennesker, der fra tid til anden kigger forbi til enten træning på Godsbaneområdet eller et socialt arrangement.
”I starten mindede det om de OK-reklamer, som mange nok har set, og folk var mega beskidte, når de kom hjem, men der var 20 mennesker hver gang, så det kunne jo et eller andet. Så vi lavede en MobilePay-konto, som folk kunne donere til, hvis de havde lyst, og så gik pengene til at købe nyt udstyr,” siger Jakob Fuglsang, der sammen med makkeren Lars Thorn, står bag Sport X i Aarhus.
Duoen startede med at invitere folk med, som de selv kendte, forbipasserende og andre grupper, som de stødte på i parker og andre steder, hvor folk havde fundet sammen for at træne. Ved hjælp af mund til mund-metoden og uden en krone i markedsføring voksede interessen.
”I takt med at det blev mere og mere populært, skulle vi have indlagt flere træninger, og så fandt vi nogle, der havde lyst til at være frivillige community coaches. Derudover var der rigtig mange, som valgte at donere et beløb, og det gjorde, at vi lige så stille kunne begyndt at bygge tingene op,” fortæller Jakob Fuglsang.
Ligesom så mange andre blev Sport X også påvirket af coronarestriktionerne, der på et tidspunkt krævede, at man maximalt var fem personer samlet. Det fandt de to iværksættere imidlertid også en løsning på.
”Der var for mange, der kom til træning, så vi lavede en nøgleboks hernede, og så kunne folk bruge udstyret i open gym og træne, når de havde lyst. Vores trænere lavede onlinetræning, som man enten kunne lave derhjemme eller hernede, og så lavede vi timeslots hele dagen, så der maximalt var fem til stede ad gangen,” siger Jakob Fuglsang.
På de godt to år, hvor Sport X har eksisteret, er arealet ved Godsbanen blevet udvidet, og medlemmerne har nu fået et lille klubhus og en hjemmebygget tagterrasse, pløjemarken er blevet erstattet med flis og yogamåtter, og der er fortsat fri adgang til containeren med udstyr, hvis man betaler for et medlemskab.
Fællesskabet før faciliteterne
Udvidelsen er sket med hjælp og arbejdskraft fra medlemmerne, hvilket ifølge Jakob Fuglsang har været vigtigt for det fællesskab, der nu er det bærende element i foreningen.
”Vi har gjort det modsatte af, hvad man måske normalt ville gøre, hvor man skaffer nogle penge, bygger noget og skaffer nogle medlemmer. Vi er startet med at finde menneskerne, og så måtte pengene komme senere,” siger Jakob Fuglsang.
Han pointerer, at det har været en vigtig læring fra coronatiden, at alting ikke behøver at være perfekt, og at faciliteter og andre omkringliggende ting kun er en lille del af det.
”For os har det handlet om at skabe fællesskabet før faciliteten. Hvis vi havde købt os til alle de her ting, der er blevet bygget, så havde vi ikke haft det samme fællesskab. Nu er folk i stedet blevet inkluderet i processen og har været med til at bygge det op. Det skaber en stolthed, som man ikke får i et fitnesscenter, hvor man bare kommer og går,” fastslår Jakob Fuglsang.
Han fortæller, at de foruden byggeprojekterne har gjort meget ud af at krydre fællestræningerne med en masse forskellige events, indsamlinger og efterfølgende rejser til blandt andet Ukraine og Irak, der har skabt en fælles historie og fælles oplevelser for medlemmerne.
Han understreger, at corona var en medvirkende faktor til, at den førnævnte byggeproces kunne lade sig gøre.
”Der var jo ikke så mange muligheder, så folk var taknemmelige for det, de nu kunne få. Det handler meget om, hvad man får folk til at forvente, for hvis man nu havde betalt en eller anden høj pris for det, man lavede hernede, så er der også en forventning til, hvad man får, og at det hele spiller, men det er jo stadig et simpelt set-up hernede” siger han.
Sport X lægger vægt på fleksibiliteten
Derfor har de to iværksættere heller ikke planer om at lave en forretning ud af projektet. De har i stedet stiftet Sport X som en forening, hvor det ifølge dem selv, er de ’rigtige’ incitamenter, der driver værket. På nuværende tidspunkt koster det 79 kroner om måneden at være medlem af Sport X, hvilket giver adgang til seks fællestræninger om ugen samt fri adgang til containeren med udstyr.
Medlemskabet er uden binding, og der er altid mulighed for at droppe ind til en søndagstræning med konceptet ’betal, hvad du vil’, og det er ikke tilfældigt, at det er den model, de kører med, forklarer Jakob Fuglsang.
”Det organiserede foreningsliv modsvarer ikke altid den virkelighed, vi lever i. Det her med at binde sig til et medlemskab rækker ofte seks måneder ud i fremtiden. Men folk har brug for frihed, så man bliver nødt til at lave noget, der er fleksibelt,” siger han.
Udover fleksibiliteten fremhæver Jakob Fuglsang endnu engang det stærke fællesskab som det særlige ved Sport X.
”Det, vi er allermest stolte af, er at se, hvad det har genereret på den private front. Selvom folk ikke kendte hinanden fra før, kan vi jo se, at de nu tager ud at rejse sammen, at de har været i coronaboble sammen, tager til koncerter og så videre. Det vidner virkelig om, hvor stærkt et fællesskab, vi har bygget op,” siger Jakob Fuglsang.
Tema/fokusområde:
Fremtidens foreningsliv
Hvem er aktøren?
De to iværksættere Jakob Fuglsang og Lars Thorn har startet foreningen Sport X, der er et udendørs træningsfællesskab, som holder til på Godsbanearealet i Aarhus.
Hvad går projektet/aktiviteten ud på?
Et medlemskab koster 79 kroner om måneden og giver adgang til en container med træningsudstyr hele døgnet rundt samt seks fællestræninger i løbet af ugen på de udendørs arealer ved Godsbanen i Aarhus. Træningen i Sport X foregår altid udendørs og bliver faciliteret af frivillige trænere.
Sport X giver desuden mulighed for at droppe ind til en træning og betale et valgfrit beløb på MobilePay, hvis man har lyst. Sport X laver ofte arrangementer for deres medlemmer for at styrke fællesskabet og engagere endnu flere.
Hvem henvender projektet sig til?
Sport X henvender sig til dem, der vil have et billigt, udendørs træningstilbud, hvor der er et stærkt fællesskab, men hvor medlemskabet er så fleksibelt, at man ikke binder sig til et dyrt medlemskab for en hel sæson.
Videncenter for Folkeoplysning samarbejder med Realdania om puljen 'De nye folkerum'. Puljen er en del af Realdanias indsats ’RESPOND – rammerne for den nye hverdag’, der undersøger, hvordan COVID-19 påvirkede vores adfærd, og hvordan vi kan omsætte den nye viden og nye initiativer til bedre livskvalitet i fremtiden.