Vifo Artikel 25.04.2016

Idræts- og friluftsorganisationer til kamp for statsskove

22 idræts- og friluftsorganisationer advarer i et åbent brev mod de negative konsekvenser, som organisationerne mener et salg af offentlige skove vil have for friluftslivet i Danmark.

Skrevet af: Ditte Toft
Nøgleord: Natur

Liberal Alliance har op til Folketingets forhandlinger om en såkaldt naturpakke fremlagt et forslag om salg af en del af statsskovene. Dette får nu en række natur-, idræts- og friluftsorganisationer til at advare om, at et eventuelt salg ifølge organisationerne vil kunne få negative konsekvenser for danskernes adgang til natur og skov.

Senest har 22 idræts- og friluftsorganisationer den 24. april sendt et åbent brev til miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen og miljøordførerne fra Folketingets partier. I brevet peger organisationerne på forskellene i adgangsregler for henholdsvis offentlig ejet og privatejet skov.

Det vil ifølge organisationerne medføre større udfordringer for især foreninger at få adgang til at benytte skovene til friluftsaktiviteter, da de skal have tilladelse af ejerne til at benytte skoven. Desuden kan der være krav om betaling for brugen af skoven.

Ligeledes påpeger organisationerne, at der ikke er den samme forpligtelse til at understøtte friluftslivet i private som offentlige skove, selvom friluftslivet er centralt for mange mennesker. Det sker med henvisning til, at skovene er landets største udflugtsmål med 40-50 millioner besøg i de danske skove årligt, og at skovene er arena for en lang række danskeres fysiske aktivitet.

Målet med salget er ifølge Liberal Alliance, der står bag forslaget, at frigive flere penge til at indfri initiativer i den såkaldte naturpakke, der skal forhandles at Folketingets partier. Der er afsat 89 millioner kroner til naturpakken.