Vifo Artikel 29.06.2016

Ny strategi vil knytte tættere bånd mellem foreninger og folk med handicap

Frivilligrådet og Danske Handicaporganisationer har i samarbejde med en bred kreds af frivillige foreninger udarbejdet en ny strategi for at gøre flere mennesker med handicap til en del af foreningslivet.

Skrevet af: Anna Rex Wittig
Nøgleord: Foreningsliv

’Strategi for nye alliancer’ er titlen på den strategi, som Frivilligrådet i samarbejde med Danske Handicaporganisationer (DH) og en række frivillige foreninger og handicaporganisationer står i spidsen for. Tanken er at få flere mennesker med handicap til at finde vej ind i foreningerne og skabe støre mangfoldighed.

Siden 2014 har Frivilligrådet, handicaporganisationerne og repræsentanter for bl.a. DUF, DGI, URK og Sind Skolerne i Aalborg været en del af tænketanken ’Nye Alliancer’, som arbejder for at bygge bro mellem handicaporganisationerne og det øvrige civilsamfund.

Den nye strategi skal gerne betyde, at handicaporganisationer og frivillige foreninger kommer i kontakt med hinanden, så både mennesker med og uden handicap kan mødes og skabe relationer på tværs og få glæde af hinanden

Strategien består af konkrete forslag, som skal bane vejen for, at foreningerne bliver bedre rustet til at inkludere mennesker med handicap og gøre brug af deres ressourcer, samtidig med at den skal styrke medborgerskab og inklusion af folk med handicap.

Der er behov for en ny strategi

Initiativet tager bl.a. afsæt i undersøgelser, som viser, at mennesker med et handicap ikke i lige så høj grad bidrager med en frivillig hjælpende hånd eller er en del af kultur- og fritidsaktiviteter. Det betyder, at de oplever manglende social kontakt.

Netop her kan foreningerne byde ind med et fællesskab og give folk med handicap oplevelsen af, at deres hjælp er værdsat, og at de kan bidrage.

Tænketanken ’Nye Alliancer’ giver med den nye strategi foreningerne gode råd om, hvordan de kan inkludere potentielle frivillige med handicap i foreningen for at imødekomme foreningers eventuelle barrierer mod at tage imod hjælpen fra en frivillig med et handicap. Det sker via debatoplæg, sociale medier og egne mediekanaler. Strategien vil desuden blive formidlet til lokale byråd, handicapråd og frivilligråd.

Tænketanken er sammensat af Socialministeriet og er en del af satspuljeaften for 2014-2017. Den blev oprettet i forbindelse med regeringens handicappolitiske handlingsplan 2013 ’Et samfund for alle’ og består af Thorkild Olesen, formand for Danske Handicaporganisationer og Vibe Klarup Voetmann, formand for Frivilligrådet samt 11 øvrige medlemmer, der er blevet udpeget i kraft af deres viden og erfaring på området.

Den 30. september kan man rundt omkring i hele Danmark få indblik i den nye strategi til arrangementet ’Frivillig Fredag’. Der er desuden mulighed for at se videoklip med case-eksempler fra foreninger, som har gjort brug af tiltaget.