Ny tilskudsmodel gør aftenskolekurser i faglokaler dyrere
Undervisning i faglokaler er steget markant i pris hos nogle aftenskoler i Aalborg Kommune. Det er en konsekvens af kommunens nye model for lokaletilskud, hvor faglokaler ikke udløser ekstra tilskud, selv om de er dyrere at etablere eller leje.
Keramik, træning i varmtvandsbassin, madlavning og glasarbejde er nogle af de aftenskolehold, der foregår i faglokaler, og som rammes af Aalborg Kommunes nye model for lokaletilskud.
Aftenskolerne bag undervisningen får nemlig ikke et særligt tilskud til de aktiviteter, der kræver faglokaler. Med kommunens nye model for lokaletilskud, der trådte i kraft 1. januar 2018, får de 120 kr. pr. undervisningstime, uanset om aktiviteten foregår i et almindeligt klasselokale eller i specialiserede lokaler som et varmtvandsbassin eller et keramiklokale med drejeskiver og ovn.
Bjørn Salling, skoleleder for den ene af kommunens tre store aftenskoler, Fokus Folkeoplysning, bakker op om den nye lokaletilskudsmodel, fordi den animerer til at skabe mere aktivitet. Nu følger pengene aktiviteterne - tidligere fik aftenskolerne i stedet et tilskud på 80 pct. af de konkrete udgifter til husleje, varme, el, vedligehold, rengøring osv.
Læs mere: Aftenskoler: Ja tak til ny model for lokaletilskud
Men der er et problem omkring faglokaler i den nye model, påpeger Bjørn Salling:
”Vores træning i varmtvandsbassin udløser 120 kr. i tilskud, men de reelle driftsomkostninger er ca. 600 kr. pr. time. Så vi har måttet hæve prisen voldsomt,” siger han og giver tre eksempler:
- ’Fra vandskræk til vandhund’: Steget fra 745 kr. i 2016 til 895 kr. i 2019
- Aqua yoga: Steget fra 545 kr. i 2016 til 645 kr. i 2019
- Vandgymnastik: Steget fra 1.345 kr. i 2016 til 1.845 kr. i 2019
”Det, at undervisning i faglokaler ikke løber rundt økonomisk, har den konsekvens, at det kun er store, solide aftenskoler som Fokus Folkeoplysning, der tør binde an med at tilbyde f.eks. varmtvandshold,” siger han.
Godt tilfredse med ny model, men …
Også skolelederne i de to andre store aftenskoler i kommunen, AOF Nordjylland og FOF Aalborg, er tilfredse med den nye model for lokaletilskud. De har dog også problemstillingen om faglokaler inde på livet.
AOF Nordjylland har mange kreative hold, og fag som glasslumpning og keramik er blevet væsentligt dyrere at holde kørende, fortæller skoleleder Bo Jørgensen, der også er formand for kommunens Aftenskolesamvirke.
”Der burde gives dobbelt tilskud til fag, der kræver specialudstyr. Vi har sværere ved at tilbyde de kreative fag, og vi må skrue prisen op. Det er en ærgerlig konsekvens, for samtidig ser vi en tendens til, at flere vælger netop de kreative fag,” siger han.
Skolen har blandt andet et glasslumpningshold placeret i en kælder lige nu, fordi det er vanskeligt at finde et egnet lokale, uden at det bliver for dyrt.
Hos FOF Aalborg er flere hold, der kræver faglokaler, nedlagt på grund af prisen, blandt andet er der ikke længere undervisning i varmtvandsbassiner, fortæller skoleleder Michelle Flyvholm.
En omlægning ligger ikke lige for
Aftenskolerne har via kommunens Aftenskolesamvirke selv været med til at udvikle den nye model for lokaletilskud, og der er da heller ikke nogen af de tre aftenskoleledere, der ønsker den gamle model tilbage.
Men diskussionerne om faglokaler strandede i sin tid på, at det var vanskeligt at definere, hvor grænsen går mellem et almindeligt undervisningslokale og et faglokale.
Hos kommunen er fritidschef Erik Kristensen opmærksom på problemstillingen:
”Vi arbejder hele tiden på at afhjælpe lokaleproblematikken. Når vi får ledige lokaler, er vi opmærksomme på, om en aftenskole kan bruge dem til gebyrpris i stedet for at være i dyre lokaler med tilskud. F.eks. har vi hjulpet en væverkreds væk fra to dyre lejemål, fordi de kunne være samlet i et kommunalt sundhedshus,” siger han. Gebyrprisen for kommunale lokaler er med den nye model faldet til 10 kr pr. undervisningstime.
Erik Kristensen tilføjer, at mange især mindre aftenskoler bruger kommunale faglokaler til fag som trædrejning, vævning og møbelpolstring, og fag som madlavning og syning vil det som udgangspunkt altid være muligt at anvise kommunale lokaler til.
Men visse typer af faglokaler er så bookede, at kommunen har svært ved at anvise aftenskolerne tider i dem, f.eks. varmtvandsbassiner. Det er dog heller ikke et lovkrav, at kommunen skal anvise egnede lokaler til aftenskoler.
Vil I tage tilskuddet til faglokaler op til fornyet overvejelse?
”Vi skal først se det endelige resultat af omlægningen af lokaletilskud. Som det ser ud nu, forventer vi en aktivitetsstigning på området, og det fører til øgede udgifter til lokaler. Så jeg tror ikke, det er en diskussion, der venter lige om hjørnet,” siger han.