Stramning af folkeoplysningslov vedtaget
Folketinget har med stort flertal vedtaget en række stramninger af folkeoplysningsloven, som skal sikre, at der ikke ydes offentlig støtte til foreninger, som modarbejder demokratiet og de grundlæggende friheds- og menneskerettigheder. Lovforslaget blev vedtaget med 95 stemmer for og 14 imod.
Opdateret 9/12-2016
Den 1. januar 2017 træder en revideret folkeoplysningslov i kraft, efter at et stort flertal i Folketinget bestående af S, V, DF, R, LA, SF og K stemte for lovændringen, mens Alternativet og Enhedslisten stemte imod. Samlet stemte 95 for den reviderede lov mod 14 stemmer imod. Det var dog ifølge Folketingets hjemmeside en fejl at Radikale Venstre stemte for forslaget, da partiet er imod ændringerne.
Ændringerne i loven betyder, at der fremover ikke kan ydes støtte gennem folkeoplysningsloven til foreninger, som gennem deres formål eller adfærd modarbejder eller underminerer demokratiet og de grundlæggende friheds- og menneskerettigheder.
Kommunerne får samtidig pligt til at føre tilsyn med, om foreninger, som modtager støtte eller bliver anvist lokaler gennem loven, overholder betingelserne, ud fra en risikobaseret tilgang baseret på stikprøver.
Lovændringerne betyder ligeledes, at kommunerne skal offentliggøre lister over de foreninger, der modtager støtte under loven, samt en fortegnelse over de foreninger, der har fået afslag på tilskud eller anvisning af lokaler.
I forbindelse med lovforslagets behandling i Folketingets kulturudvalg var der stillet 57 spørgsmål til kulturministeren, hvoraf mange var eksempler på forskellige udtalelser, synspunkter og former for adfærd, som spørgerne ønskede svar på, hvorvidt kunne være omfattet af loven. Kritikerne af loven har bl.a. frygtet, at lovstramningen vil ramme religiøse foreninger urimeligt og være svær at forvalte i kommunerne.
Stramningerne af folkeoplysningsloven, som træder i kraft 1. januar 2017, blev fremsat i foråret 2016 som led i den daværende regerings forsøg på at dæmme op for ekstremistiske religiøse forkyndere i Danmark, blandt andet på baggrund af TV2-dokumentaren ’Moskeerne bag sløret’.
Opdateret 9/12-2016: Folketingets hjemmeside skriver, at Radikale Venstre (5 stemmer) ved en fejl stemte for forslaget.