Vifo inviterer til konference om folkeoplysningens rum og roller
Sæt X i kalenderen 26.-27. september 2023, hvor Vifos konference løber af stablen i Faaborg. Temaet er ’Folkeoplysningens rum og roller’, og på programmet er blandt andet folkeoplysningens lokaleudfordringer, bæredygtighed og frivillighed.
*opdateret 11. maj
Folkeoplysningen har en lang og stærk historie i Danmark, og hver dag går mange danskere til folkeoplysende aktiviteter. På Videncenter for Folkeoplysnings (Vifo) konference om folkeoplysning er rummets betydning for den folkeoplysende aktivitet i centrum. Spørgsmålene rejser sig: Kan folkeoplysningen blomstre alle steder? Og hvad er et ’egnet lokale’ egentlig?
Vifo har i en større undersøgelse for Aftenskolernes Samråd i København set nærmere på aftenskolernes lokaleudfordringer. På konferencen sættes der fokus på disse udfordringer – og også på, hvordan andre folkeoplysende aktører oplever situationen med brugen af de eksisterende lokaler samt behovet for nye.
Henriette Bjerrum, centerleder i Vifo, bemærker, at debatten om de folkeoplysende aktørers lokaleproblemer ikke er ny, men hun ser frem til at få kastet endnu mere lys over debatten om folkeoplysningens rum og rammer.
”Danskernes fritidsvaner ændrer sig over tid, og så ændrer folkeoplysningens tilbud sig også. Det stiller nye krav til de lokaler, som folkeoplysningen har – og har brug for. Vores undersøgelse af aftenskolernes lokaleudfordringer har givet os nogle spændende indsigter, men vi vil gerne brede debatten ud og se på udfordringerne bredt set. Hvor bor folkeoplysningen? Og bor den godt? Det, synes vi, er relevant og spændende at diskutere,” siger hun.
Stærke samarbejdspartnere og stort program
Konferencen arrangeres i partnerskab med Lokale- og Anlægsfonden (LOA), Faaborg-Midtfyn Kommune, EPALE og Dansk Folkeoplysnings Samråd (DFS).
Henriette Bjerrum glæder sig over samarbejdet.
”Vi er enormt glade for samarbejdet med LOA, Faaborg-Midtfyn Kommune, EPALE og DFS. Vi ser virkelig meget frem til at afholde konferencen med fire så stærke partnere,” siger hun.
Udover folkeoplysningens rum og rammer er nogle af hovedsporene i programmet for Vifo-konferencen:
- Bæredygtighed – mange af folkeoplysningens aktører er begyndt et målrettet, strategisk arbejde med bæredygtighed. Vi sætter både det brede begreb til debat og undersøger praksiseksempler, der har til mål at skabe forandringer.
- Frivillighed, ledere og uddannelse – med frivilligheden under pres er det ikke bare vigtigt med mange frivillige til at løfte opgaverne i foreningen. Det er også vigtigt med dygtige frivillige. Ét af konferencens spor tager udgangspunkt i en analyse af lederuddannelser hos FDF og KFUM-Spejderne.
Derudover vil der være oplæg og debatter om folkeoplysningens fortælling og forvaltning, digitalisering, samarbejder, Folkeuniversitetet, danskernes fritidsvaner og meget mere.
Se oversigtsprogrammet for konferencen her
Afslutningsdebatten på konferencen har fået titlen: ’Folkeoplysning på lyd 2.0’. Vifo lancerede i starten af 2023 en ny podcastserie med titlen ’Folkeoplysning på lyd’. Her deltog en række markante personligheder på folkeoplysningsområdet i samtaler med Troels Rasmussen, direktør for Vifo. Samtalerne kredsede om folkeoplysningens status i dag og i fremtiden. På konferencen kigges der fremad, når folkeoplysningens fronter sættes til debat.
Tilmelding
Konferencen finder sted på Hotel Faaborg Fjord i Faaborg. Indtil 13. august er earlybird-prisen 2.900 kr. for begge dage og 1.600 kr. for en enkelt dag.
Tilmeldingsfristen er 22. september 2023.
Gennem samarbejdet med EPALE har vi fået mulighed for at tilbyde adgang til konferencen for halv pris for et mindre antal små og økonomisk trængte aktører på området. Send en mail til henriette.bjerrum@vifo.dk for at ansøge om rabat på prisen.
Konferencepartnere: