Vifo-konference om folkeoplysning i fællesskab kom godt fra start
Videncenter for Folkeoplysning byder i dag 211 deltagere velkommen til en konference om folkeoplysning i fællesskab.
Efter en lang og hård periode med coronanedlukning og forsamlingsforbud, der har givet trange kår for både folkeoplysning og fællesskaber, var der stor glæde i Faaborg i dag, hvor Videncenter for Folkeoplysning (Vifo) åbnede konferencen ’Folkeoplysning i fællesskab’ med 211 deltagere.
”Vi har glædet os helt vildt og stået længe i startboks og tænkt: Skal vi ikke snart mødes og opleve et fællesskab?” sagde Carl Holst, der er bestyrelsesformand for Videncenter for Folkeoplysning og Idrættens Analyseinstitut med henvisning til, at konferencen oprindeligt skulle have været afviklet i november 2020, men måtte aflyses på grund af corona.
Konferencens tema om folkeoplysning i fællesskab blev fastlagt før corona, men er stadig vigtigt, fastslog Carl Holst, for der findes ikke eksempler på folkeoplysning, der ikke foregår inden for rammen af et fællesskab. Målet med konferencen er derfor blandt andet at skabe netværk på tværs af de mange fællesskaber inden for folkeoplysningen:
”Folkeoplysning er i Danmark på kryds og tværs. Det viser deltagerlisten. Vi kan have hvert vores udgangspunkt i forhold til folkeoplysning, men vi har det fælles udgangspunkt, at vi hviler på et fællesskab. Det er vigtigt, at vi skaber netværk her og forsvarer fundamentet for folkeoplysning på tværs,” sagde Carl Holst.
Viden i spil
Direktør for Vifo og Idan, Troels Rasmussen, pegede i sin del af velkomsten på et andet formål med konferencen – nemlig at sætte viden i spil og diskutere den.
På konferencen præsenterer Vifos analytikere resultater fra analyseprojekter om folkeoplysning i kommunerne, aftenskoler, ændringen af folkeoplysningsloven, samråds rolle i Danmark og de uniformerede korps.
Deltagerne bliver også præsenteret for ny viden om frivillighed og eksempler på fællesskaber fra andre aktører, ligesom der kommer særligt fokus på de fysiske rammer for fællesskaber og især fællesskaber for unge.
Værtskommune med fokus på det gode liv
Konferencen foregår i Faaborg-Midtfyn Kommune, som netop har vundet en pris som årets ungdomskommune. Det er en pris, som kommunens borgmester, Hans Stavnsager, er stolt af, fortalte han i sin åbningstale til konferencen.
Det var nemlig kommunens eget ungdomsråd, der havde indstillet kommunen til prisen, og han ser det som et eksempel på, at kommunen er godt på vej med sine ambitioner om at skabe gode fællesskaber og i samarbejde med kommunens borgere skabe rammer for, at 80 pct. af kommunens indbyggere skal være meget tilfredse med deres eget liv.
”Vi vil gerne hjælpe vores borgere til at leve det liv, de gerne vil leve her i vores kommune. Nogle skal have hjælp til at finde ud af det – især vores unge. Mange af dem har ondt i livet. Vi må bare sige, at her har vi ikke knækket koden endnu, selv om vi bruger flere ressourcer end nogensinde før,” sagde Hans Stavnsager, der senere skal holde oplæg om netop dette emne på konferencen.
Konferencen finder sted onsdag 29. og torsdag 30. september.