Vifo spørger professorerne: Hvordan ser frivillighed ud i fremtiden?
På Vifo-konferencen bekymrede en tidligere og en nuværende professor sig om flere trends, der præger frivillighed i Danmark lige nu. Mange frivillige er blevet til hjælpere i andres projekter, der er kun få frivillige inden for sundhed og miljø, og de frivilliges gennemsnitsalder stiger og stiger.
I et interview efter to velbesøgte sessioner om frivillighed på Vifo-konferencen, pegede tidligere professor på Syddansk Universitet, Bjarne Ibsen, og nuværende professor på Aalborg Universitet, Lars Skov Henriksen, på flere udfordringer, som præger det frivillige arbejde i Danmark netop nu.
Bjarne Ibsen, som i dag er frivillige forsker på SDU, mener, at andelen af aktive frivillige i Danmark er stabil. I hvert fald på overfladen.
”Når man kigger bagved det, så synes jeg alligevel, der er nogle tendenser, der rejser spørgsmålet om, hvorvidt frivilligheden er ved at miste eller reducere sin samfundsmæssige værdi,” sagde han.
Han påpegede, at mange frivillige i dag for eksempel er hjælpere til events og på festivaler eller løser kommunale opgaver. Med andre ord løser de opgaver, der er struktureret professionelt på forhånd.
”Det bryder med tanken om, at de frivillige også er dem, der er optagede af noget. Noget, som de selv tager initiativ til og ansvar for at organisere,” forklarede Bjarne Ibsen.
Frivilligheden halter i forhold til de store dagsordner
Han undrer sig samtidig over, at kun et par procent er frivilligt engagerede indenfor sundhed og miljø.
”Hvis frivilligheden bidrager til at engagere sig i samfundet og tage ansvar, så skulle man tro, at det væltede ind med frivillige inden for sundhed og miljø, fordi det er to kæmpestore dagsordener. Men det gør det ikke. Frivilligheden stortrives, når vi snakker om fritid, kultur og lokalsamfundsdrift, men ikke her,” sagde Bjarne Ibsen.
Han konkluderede samtidig, at frivilligheden har det sværest i de værdibaserede foreninger som religiøse eller politiske organisationer.
De frivilliges gennemsnitsalder stiger
Lars Skov Henriksen, som er professor ved Institut for Sociologi og Socialt Arbejde på Aalborg Universitet, udfordrede imidlertid forestillingen om, at frivilligheden er stabil. Han påpegede, at corona-nedlukningerne fik en del frivillige til at falde fra, og at vi endnu ikke ved, om de kommer tilbage i samme form og antal som før nedlukningerne.
”Det, der måske godt kan give anledning til bekymring, er, at de frivilliges gennemsnitsalder stiger meget. Hvis det er en blivende tendens, er der grund til bekymring for det frivillige engagement i fremtiden,” sagde Lars Skov Henriksen.
Han mener dog ikke, at det er manglen på frivillige unge, der skubber gennemsnitsalderen op. I stedet peger han på den midaldrende gruppe.
”Det er den midaldrende gruppe, der er aktive på arbejdsmarkedet, som har det største relative fald i frivillig aktivitet. Derved mister man en væsentlig del af det, der har været grundstammen i den frivillige indsats,” forklarede Lars Skov Henriksen.