Vifokonference byder på skæve formater og stort socialt program
På konferencen ’Folkeoplysning i forandring III’ vil ny viden og faglig fordybelse blive suppleret af et bredt socialt program, hvor deltagerne får lov at opleve folkeoplysningen på egen krop og sjæl.
Vifos store folkeoplysningskonference byder på et stort, fagligt program med ny viden og spændende debatter om det brede folkeoplysende område. Men konferencen vil samtidig byde på skæve debatformater og et socialt program med masser af mulighed for at opleve nogle af folkeoplysningens discipliner.
Så til søs
Søer, åer og havet har skønhedsværdi, men har i høj grad også potentiale som faciliteter for en bred vifte af fritidsaktiviteter. Hvad er mulighederne og hvad kræver det at inddrage vandet i borgernes fritidsliv?
Som en del af konferencens fokus på folkeoplysningens mødesteder inviterer Idrætssamvirket i Aarhus og konferencepartneren, Lokale og Anlægsfonden, deltagerne ud på paddleboards i Aarhusbugten til debat om vandet som facilitet. Sessionen har plads til max 15 deltagere og kræver forhåndstilmelding.
En pessimistisk tænkepause
Optimismen har gået sin sejrsgang, og som mennesker er vi nærmest forpligtede på at tillægge os et positivt syn på livet. Men har pessimismen noget centralt at bidrage med i et fremskridtsorienteret samfund?
På konferencen kan deltagerne opleve Anne Engedal, redaktør for religion og filosofi ved Folkeuniversitetet i Aarhus, interviewe forfatter og filosof Per Jepsen, som i bogen ’Pessimisme’ argumenterer for, at vi skal vove at ødelægge den gode stemning for at få øje på alt det, der altid kan blive lidt bedre.
Nørdesession om regler og rammer
Blot 3 pct. af landets aftenskoleundervisning foregår som fleksibelt tilrettelagt undervisning. Hvorfor bruges muligheden ikke mere? Hvordan kan den bruges? Og hvad er grænserne for, hvad man kan?
På konferencen går vi tæt på reglerne for og rammerne om den fleksibelt tilrettelagte undervisning og giver kommuner og aftenskoler mulighed for at stille spørgsmål til vores ekspertpanel. Kom og stil dine egne spørgsmål eller send dem via Twitter på #vifo2018 i løbet af dagen.
Masser af sociale aktiviteter
Uden for det faglige program byder konferencen også på et væld af aktiviteter, som giver deltagerne mulighed for at opleve folkeoplysningen på egen krop og sjæl.
Tirsdag eftermiddag har deltagerne således mulighed for at komme med på kulturvandring i Mindeparken og slotsparken ved Marselisborg Slot. Her vil Steen Ivan Hansen, cand.mag. i historie og middelalderarkæologi, fortælle om slottet, Mindeparken, slotsparken og nogle af dens skulpturer skabt af Prins Henrik. Der er max. 30 pladser, og aktiviteten kræver derfor forhåndstilmelding.
De kreative kan møde op i nørklehjørnet, hvor der er mulighed for at prøve kræfter med garnet. Verninge Husflid, der blev kåret som årets aftenskole i 2017, sidder klar til at guide og kan også lokkes til at snakke om, hvordan en gammel skole har formået at kombinerer håndværkstraditioner med nytænkning og appel til nye målgrupper.
De vandglade kan derudover prøve kræfter med stand-up paddle på Aarhusbugten, mens de smidige kan tage udfordringen op, når SUP-yogainstuktør Emma fra ’SUP’R’ laver øvelser på brættet. Denne aktivitet kræver ligeledes forhåndstilmelding.
Endelig kan man jo ikke sige folkeoplysning uden fællessang. Tirsdag eftermiddag kan deltagerne derfor finde højskolesangbøgerne frem til en sangtime om folkeoplysning med Jesper Moesbøl.
Onsdag morgen starter vi ligeledes dagen med sang fra højskolesangbogen, når Jesper Moesbøl og Vifos chefanalytiker, Henriette Bjerrum, inviterer deltagerne med til morgensang på Den Uendelige Bro på stranden neden for konferencehotellet.
De aktive har samtidig mulighed for at gøre kroppen lytteklar med morgenyoga eller tage med Vifos konstituerede direktør, Maja Pilgaard, på en løbetur, som ender ved Ballehage, hvor de morgenfriske kan hoppe i havet. Hvis havet ikke lokker, er der også mulighed for at benytte hotellets indendørs pool.
Konferencemiddag på Godsbanen
Tirsdag aften inviterer Videncenter for Folkeoplysning til middag på Godsbanen i Aarhus. Her vil deltagerne, ud over mad og drikke blive budt på et kort oplæg om Godsbanens særlige aktiviteter og musik ved Anton og Co. Samtidig bliver der her masser af tid til at pleje netværket med nye og gamle bekendte. Konferencemiddagen skal bestilles separat ved tilmeldingen til konferencen.
Konferencen finder sted på Helnan Marselis Hotel i Aarhus den 11.-12. september.
Der er mulighed for at skrive sig op til de aktiviteter, som kræver forhåndstilmelding, ved ankomst på konferencen og frem mod aktivitetens start. Alle pladser tildeles efter først-til-mølle princippet, så husk at skrive dig op, når du ankommer, hvis du vil være sikker på at få en plads.
Læs mere
Se det fulde program til konferencen
Læs mere om tilmelding og praktiske informationer på konferencehjemmesiden