Fakta om folkeoplysningsloven
Folkeoplysningsloven er en rammelov, der beskriver betingelser og vilkår for at modtage tilskud til de foreninger, der beskrives som folkeoplysende, frivillige foreninger.
Loven omfatter særligt to typer foreninger:
- Foreninger, der tilbyder folkeoplysende voksenundervisning
- Foreninger, der tilbyder frivilligt folkeoplysende foreningsarbejde
De to foreningstyper refereres ofte til som hovedområde 1 og 2.
Hovedområde 1 omfatter aftenskolerne, der udbyder kurser, foredrag og andre aktiviteter, der ikke er formelle og kompetencegivende, men frivillige og lystbetonede. Målet med at støtte denne type voksenundervisning er traditionelt at hæve det generelle vidensniveau i samfundet og hjælpe den enkelte til at forbedre sine livskompetencer.
Hovedområde 2 omfatter mange af de foreninger, borgerne i Danmark møder. Det er blandt andet idrætsforeninger, spejderorganisationer samt politiske og religiøse ungdomsorganisationer. Målet med at yde tilskud til denne type foreningsliv er traditionelt at styrke det lokale engagement, borgernes evner til og erfaring med at indgå i demokratiske processer samt at støtte arbejdet med børn og unge.
Ud over de to hovedområder har folkeoplysningsloven et særskilt afsnit med beskrivelse af mulighederne for at give tilskud til daghøjskoler, ligesom den lægger rammerne for folkeuniversitetet i Danmark.
Se folkeoplysningsloven og folkeoplysningsbekendtgørelsen på retsinformation.dk
Folkeoplysningsloven på engelsk
Med den engelske oversættelse af folkeoplysningsloven er det blevet lidt nemmere at forklare lovgrundlaget for folkeoplysningen til interesserede fra udlandet.
Find den engelske oversættelse af folkeoplysningsloven på EPALEs hjemmeside