Fakta om folkeuniversitetet
Folkeuniversitetet har eksisteret siden 1898 og har til formål at udbrede kendskabet til forskningens metoder og resultater til den brede voksne befolkning gennem foredrag og kurser.
Folkeuniversitetet er struktureret som fem selvejende institutioner uden samlende organisering: Folkeuniversitetet Hovedstaden, Folkeuniversitetet Midtjylland, Folkeuniversitetet Sydjylland, Folkeuniversitetet Nordjylland og Folkeuniversitetets Komitestyrelse. De omkring 80 mindre lokalkomiteer kan selv bestemme, om de vil være tilknyttet én af de fire enheder eller Komitestyrelsen.
Frem til 1. august 2018 var Folkeuniversitetet organiseret som én lovbestemt organisation med afdelinger i universitetsbyerne Aalborg, Aarhus, Odense og København samt Komitestyrelsen. Herudover var der cirka 80 lokalkomitéer rundt omkring i landet (2015). Folkeuniversitetet var ledet af et nævn nedsat af Kulturministeriet, som havde det overordnede ansvar for organisationens samlede virksomhed. Formålet med organisationsændringen var at etablere en mere decentral struktur med færre administrative enheder.
Læs mere om ændringerne i Folkeuniversitetets struktur
Læs bekendtgørelsen for Folkeuniversitetet (pr. 1. august 2018)
Folkeuniversitetets aktiviteter
I 2019 var Folkeuniversitetets lokalkomitéers samlede aktivitetsniveau på 9.227 dobbelttimer, fordelt på forelæsninger, kurser og festivaler. Figur 1 viser, hvor mange dobbelttimer enhederne og de tilknyttede lokalkomitéer afholdt i 2019.
Figur 1: Folkeuniversitetets aktivitetsniveau (antal dobbelttimer) fordelt på enheder (2019)
Kilde: Stillet til rådighed af hhv. Folkeuniversitetets Komitestyrelse, Folkeuniversitetet i Midtjylland, Folkeuniversitetet i Nordjylland og Folkeuniversitetet i Hovedstaden, og Folkeuniversitetet Sydjyllands hjemmeside. Opgørelsen fra Folkeuniversitetet i Midtjylland er inklusive festivalaktivitet.
Deltagerantallet var i perioden 2001-2014 stigende og i 2014 deltog 159.238 personer i Folkeuniversitetets kurser og forelæsninger. I 2019 deltog i alt 135.679 personer i Folkeuniversitetets kurser og forelæsninger. Deltagerantallet varier dog betydeligt på tværs af enhederne og deres tilknyttede lokalkomitéer (figur 2).
Figur 2: Enhedernes deltagerantal i 2019
Kilde: Stillet til rådighed af hhv. Folkeuniversitetets Komitestyrelse, Folkeuniversitetet Aarhus, Folkeuniversitetet Aalborg, Folkeuniversitetet København og fundet på Folkeuniversitetet Odense og Koldings hjemmeside. Folkeuniversitetet Aarhus havde i alt 69.114 deltagere i 2019.
Efter organisationsændringen i 2018 har Folkeuniversitetets selvstændige enheder opgjort deltagerantal forskelligt. Folkeuniversitetets Komitestyrelse antager et gennemsnit på 40 deltagere til foredrag og 20 deltagere på kurser, hvis antal deltagere ikke er opgjort. Folkeuniversitetet i Hovedstaden tæller antal deltagere pr. hold, ikke pr. dobbelttime. Folkeuniversitetet Sydjylland benytter optællingsmetoden fra før organisationsændringen. Heri bortfalder deltagerantallet fra opgørelsen såfremt det ikke er optalt. Folkeuniversitetet i Midtjylland inkluderer deltagere til festivaler og arrangementer afholdt med bl.a. eksterne partnere, dog således at deltagere optælles hvis de har købt billetter gennem Folkeuniversitetet i Midtjyllands kanaler. Folkeuniversitetet i Nordjylland antager, hvis antal deltagere ikke er opgjort, et gennemsnit på 30 deltagere til foredrag og 20 deltagere til kurser.
Folkeuniversitetet er på Finansloven og modtog i 2021 14,4 mio. kr. i statslig støtte. Efter lovændringen pr. 1. august 2018 bliver statens tilskud opgjort som én samlet bevilling på finansloven. Tilskuddet bliver fordelt direkte til enhederne efter en model, som giver enhederne et beløb pr. komité, de har tilknyttet, hvorefter restbeløbet fordeles baseret på et gennemsnit af det tilskud, enhederne har modtaget i de foregående år. Enhederne vil dermed få udbetalt et samlet beløb én gang årligt, som de frit kan disponere over, dog under ansvar over for Kulturministeriet, der fører tilsyn med enhederne.
Der er på Finansloven for 2022 afsat et ekstraordinært driftstilskud til Folkeuniversitetsvirksomhed på 7,0 mio. kr. årligt i perioden 2022-2024. Dermed er der i 2022 afsat 21,5 mio. kr. til Folkeuniversitetet på Finansloven. Det ekstraordinære driftstilskud fordeles efter den gældende fordelingsnøgle.
Figur 3 viser udviklingen i den statslige støtte til Folkeuniversitetet.
Figur 3: Tilskud til Folkeuniversitetet i perioden 2003-2021 (i millioner kr.)
Kilde: Finanslovsdatabasen (faste 2021-priser).
Den statslige støtte var frem til lovændringen vedrørende Folkeuniversitetets struktur fordelt på driftstilskud (11,7 mio. kr. i 2017) og administrationstilskud (2,6 mio. kr. i 2017). Driftstilskuddet gik til underviserhonorar samt rejsegodtgørelse til underviserne. Tilskuddet blev udbetalt til Folkeuniversitetsnævnet, der fordelte det videre til folkeuniversitetsvirksomhederne