Videncenter for Folkeoplysningen følger og evaluerer Folkeoplysningens Laboratorium
I Roskilde Kommune ønsker man ikke kun at administrere, men også at udvikle det folkeoplysende område. Det sker gennem projektet Folkeoplysningens Laboratorium, hvor kommunen og folkeoplysningsudvalget opfordrer foreninger og aftenskoler til at eksperimentere med helt nye partnerskaber og projekter.
På initiativ fra folkeoplysningsudvalget i Roskilde skal udviklingsprojektet Folkeoplysningens Laboratorium inspirere foreninger og aftenskoler i kommunen til at søsætte deres egne eksperimenter. Eksperimenterne kan handle om alt fra at række ud mod nye målgrupper til at lave samarbejder mellem forskellige foreninger eller med kommunale partnere.
Folkeoplysningens Laboratorium udbredes af en gruppe ambassadører, som har dybt kendskab til foreningslivet, og som hjælper med vidensdeling, netværk og gode råd. Samtidig stiller Roskilde Kommune en start- og udviklingspulje til rådighed, ligesom kommunen på en række kickoffmøder informerer om de potentialer for partnerskaber, som ligger i folkeoplysningsloven.
Projektet arbejder med sin egen digitale platform under viskaber.roskilde.dk. På projektets side kan man dele sine idéer, lade sig inspirere af andres eksperimenter eller søge samarbejdspartnere til nye initiativer.
Videncenter for Folkeoplysning (Vifo) er gået ind i et samarbejde med Roskilde Kommune om at følge og evaluere arbejdet i Folkeoplysningens Laboratorium, fordi projektet rummer et potentiale for at gå nye veje på folkeoplysningsområdet.
”Det er utroligt interessant, at et folkeoplysningsudvalg vælger en så proaktiv tilgang til området. Projektet sætter samarbejdet på tværs af udvalget, kommunens afdelinger og foreningslivet i spil på en ny måde. Hvis projektet gennem den fælles indsats lykkes med at skabe nye tilbud, strukturer eller koblinger, vil det være meget relevant for andre kommuner i landet,” siger Henriette S. Bjerrum, som er centerleder hos Vifo.
Evalueringen forventes afsluttet i august 2025.