Folkeoplysningen i kommunerne
Her kan du finde viden og tal fra Vifos undersøgelser af foreningslivet og folkeoplysningen i kommunerne.
Videncenter for Folkeoplysning har gennemført en række undersøgelser af folkeoplysningsområdet i de danske kommuner. På denne side kan du finde mere viden om
- Vifos landsdækkende undersøgelse 'Folkeoplysningen i kommunerne'
- Vifos database med kommunale nøgletal på folkeoplysingsområdet
- Vifos undersøgelse af samråd i fire casekommuner
- Vifos undersøgelser af de uniformerede korps i fem store kommuner
- Vifos undersøgelser af aftenskoleområdet i Aalborg og Vordingborg Kommuner
Vifos landsdækkende undersøgelse af folkeoplysningen i kommunerne
En analyse af kommunale nøgletal på folkeoplysningsområdet.
Videncenter for Folkeoplysning gennemfører løbende en landsdækkende undersøgelse blandt kommunerne med fokus på økonomi, aktiviteter og kommunale procedurer på folkeoplysningsområdet.
Da folkeoplysningsloven er en rammelov, der giver de enkelte kommuner stor frihed til selv at udforme rammerne på området, administreres loven på mange forskellige måder rundt omkring i landet, ligesom også omfanget af foreningernes og aftenskolernes aktiviteter varierer.
Undersøgelsen giver derfor et spændende indblik i den store variation, der er blandt kommunerne, når det kommer til administrationen af folkeoplysningsområdet, og giver desuden mulighed for at følge udviklingen på området over tid.
Undersøgelsen giver indblik i både voksenundervisningsområdet og de folkeoplysende foreninger og ser også nærmere på en række tværgående temaer som kommunernes folkeoplysningspolitikker, § 35 stk. 2- udvalg, udviklingsmidler mv.
Download de fire delrapporter fra 2021:
Folkeoplysningen i kommunerne. Delrapport 1: Hovedresultater og datagrundlag
Folkeoplysningen i kommunerne. Delrapport 2: Den folkeoplysende voksenundervisning
Folkeoplysningen i kommunerne. Delrapport 3: Det frivillige folkeoplysende foreningsarbejde
Folkeoplysningen i kommunerne. Delrapport 4: Tværgående temaer på folkeoplysningsområdet
Database giver indsigt i kommunale nøgletal på folkeoplysningsområdet
Tallene fra Vifos seneste undersøgelse af folkeoplysningen i kommunerne er nu blevet samlet i en ny database. Databasen giver overblik over kommunernes tilskud, procedurer og omfanget af aktiviteter på folkeoplysningsområdet, så kommuner og andre interesserede selv kan dykke ned i tallene.
I databasen kan du få indblik i datagrundlaget fra de enkelte kommuner og mulighed for at sammenligne på tværs af kommuner og kommunetyper.
Vifos undersøgelse af foreningslivet i Aarhus Kommune
I samarbejde med Idrættens Analyseinstitut, har Videncenter for Folkeoplysning set nærmere på fællesskaber, frivillighed og tilfredshed blandt medlemmer og foreninger på idræts- og folkeoplysningsområdet i Aarhus Kommune.
Målet med rapporten var at skabe et overblik over foreningernes holdninger til og tilfredshedshed med vilkårene for at drive forening i Aarhus Kommune, samt foreningsmedlemmers tilfredshed med kommunens etablerede foreningstilbud, herunder faciliteter og rammer til aktiv deltagelse i fritidslivet.
Rapporten afdækker samtidig potentialerne blandt foreningsmedlemmer til at involvere sig i frivilligt arbejde og ser nærmere på medlemmernes vurdering af
foreningernes fællesskabsdannende betydning og potentialer.
Vifos undersøgelse af samrådenes roller og potentialer i fire casekommuner
Som en del af Vifos landsdækkende undersøgelse af samrådene blev der sat fokus på fire casekommuner.
Undersøgelsen ser nærmere på de lokale samråds organisering og rolle som bindeled mellem kommune og foreningsliv i Høje-Taastrup, Slagelse, Varde og Viborg Kommune.
Download delrapport 2: Lokale samråd som bindeled mellem kommune og foreningsliv. Samrådenes roller og potentialer i fire casekommuner
I de fire casekommuner er der også blevet sat særlig fokus på foreningernes relationer og kontaktflader, hvilket er central baggrundsviden for den samlede analyse af de lokale brugerinddragelsesstrukturer.
Download delrapport 3: Foreninger mellem aktiviteter, samråd og kommuner: Foreningers positionering og samfundsmæssige engagement i fire casekommuner
Se også delrapport 1, som giver et indblik i, hvordan samrådene er organiseret, hvilke opgaver de løser, og hvordan de samarbejder med kommunerne med udgangspunkt i en landsdækkende spørgeskemaundersøgelse:
Download delrapport 1: Lokale samråd på kultur-, idræts- og fritidsområdet. En landsdækkende spørgeskemaundersøgelse blandt lokale samråd
Vifos undersøgelser af de uniformerede korps i udvalgte kommuner
Vifo har set nærmere på de uniformerede korps i fem af landets største kommuner.
Undersøgelsen giver et overblik over de uniformerede korps' udbredelse, rammer og vilkår på tværs af København, Aarhus, Odense, Aalborg og Randers Kommuner. Undersøgelsen ser på forskelle og ligheder mellem de fem kommuner og giver desuden et indblik i korpsenes brug af faciliteter samt samspillet med kommunerne.
Download rapporten De uniformerede korps i fem af Danmarks største kommuner
De uniformerede korps i Aalborg Kommune
Ud over den store undersøgelse af de uniformerede korps i fem store kommuner, har Vifo også gennemført en mere dybdegående undersøgelse af de uniformerede korps i Aalborg Kommune, som sætter fokus på, hvordan de har det, den rolle, de spiller i fritidslivet i dag, samt deres potentialer nu og i fremtiden.
Download rapporten De uniformerede korps i Aalborg Kommune
Vifos undersøgelser af aftenskolerne i udvalgte kommuner
Vifo har gennemført en lang række undersøgelser af aftenskoleområdet. Nogle af dem tager udgangspunkt i specifikke kommuner.
Lokalesituationen for aftenskolerne i Københavns Kommune
I undersøgelsen ser Vifo nærmere på lokalesituationen på aftenskoleområdet i Københavns Kommune, hvor aftenskolerne beretter, at de ofte oplever udfordringer med at finde lokaler til deres aktiviteter. Formålet med undersøgelsen har været at dokumentere brugen af forskellige typer af lokaler og at få lokalesituationen og tilknyttede udfordringer og potentialer belyst fra forskellige vinkler.
Læs mere i rapporten 'Lokaler til aftenskoleundervisning'.
Aftenskolerne i Rødovre Kommune
På opfordring af Rødovre Kommune, har Vifo set nærmere på, hvilke rammer og retningslinjer aftenskolerne i Rødovre Kommune har at arbejde med, hvordan udviklingen har set ud i de sidste ti år, og hvad aftenskolerne har af forventninger og visioner for fremtiden. Desuden ser undersøgelsen nærmere på, om aftenskolerne oplever udfordringer eller barrierer i forhold til at drive aftenskolerne på det niveau, de gerne vil.
Læs mere i rapporten 'Aftenskolerne i Rødovre – hvordan har de det? Aftenskolens rolle og vilkår i Rødovre Kommune'.
Aftenskolerne og mental sundhed i Aalborg Kommune
I undersøgelsen ’Aftenskolerne og mental sundhed i Aalborg Kommune – En analyse af aftenskolernes potentiale for mental sundhed og trivsel’ rekvireret af Folkeoplysningssamvirket i Aalborg og Aalborg Kommune analyserede Vifo aftenskolernes potentiale for mental sundhed og trivsel.
Undersøgelsen havde et bredt fokus på, hvorvidt og hvordan aftenskolernes tilbud i bred forstand kan bidrage til at afhjælpe og forebygge dårlig trivsel.
Læs mere i rapporten 'Mental sundhed og øget trivsel. Aftenskolernes betydning for borgere i Aalborg Kommune'.
Aftenskolerne i Vordingborg Kommune
Videncenter for Folkeoplysning har også gennemført en undersøgelse af aftenskoleområdet i Vordingborg Kommune med fokus på aftenskolernes vilkår, roller og udviklingspotentialer lokalt.
Vifos evaluering af folkeoplysningsloven
I december 2016 vedtog et flertal i Folketinget en ændring af folkeoplysningsloven som en del af en indsats mod foreninger, som modarbejder eller underminerer demokrati eller grundlæggende friheds- og menneskerettigheder.
I forbindelse med ændringen af loven blev det i lovforslagets bemærkninger samtidig fastsat, at lovændringens effekter skulle evalueres efter to år. Det er denne evaluering, som Videncenter for Folkeoplysning har foretaget for Kulturministeriet.
Formålet med evalueringen var at undersøge, hvordan folkeoplysningslovens nye bestemmelser er blevet implementeret i kommunerne, og hvilken effekt de nye regler har haft siden deres ikrafttræden i 2017.
Download rapporten 'Evaluering af ændringen af folkeoplysningsloven'