Folkeuniversitetet
Folkeuniversitetet har eksisteret siden 1898 og har til formål at udbrede kendskabet til forskningens metoder og resultater til den brede voksne befolkning gennem foredrag og kurser.
Folkeuniversitetets afdelinger i Aarhus, Aalborg, Odense og København samt komitéstyrelsen er i dag selvejende institutioner uden nogen samlende, overordnet organisering. De omkring 80 mindre lokalkomitéer kan selv bestemme, om de vil være tilknyttet én af de fire afdelinger eller Komitestyrelsen.
På denne temaside kan du finde mere viden om Folkeuniversitetet i Danmark og Vifos undersøgelser på området.
Her kan du finde
- Vifos undersøgelse af Folkeuniversitetets udvikling, økonomi, deltagere og aktiviteter samt Folkeuniversitetets helt særlige organisering og struktur fra 2015
- mere om Vifos undersøgelse af lokalkomitéerne
- mere viden om ændringen af Folkeuniversitetets struktur
Derudover kan du også finde et faktaark med viden om og tal på Folkeuniversitetsområdet
Fokus på Folkeuniversitetet
Som en del af Videncenter for Folkeoplysnings grundlæggende arbejde med at skabe indsigt i de enkelte hovedområder under folkeoplysningen satte Vifo i 2015 Folkeuniversitetet under lup.
Undersøgelsen så nærmere på organisationens udvikling, økonomi, deltagere og aktiviteter samt Folkeuniversitetets helt særlige organisering og struktur.
Download undersøgelsen 'Folkeuniversitetet - Én organisation, mange virkeligheder'
Ny undersøgelse af Folkeuniversitetets lokalkomitéers virke og samarbejde
Efter strukturændringen i 2018 består folkeuniversitetet i dag af cirka 80 lokalkomitéer og fem såkaldte enheder, nemlig folkeuniversiteterne i København, Aarhus, Aalborg og Odense samt Folkeuniversitetets Komitéstyrelse.
Videncenter for Folkeoplysning (Vifo) undersøgte i 2023, hvordan det går med lokalkomitéerne efter omlægningen, og hvordan de oplever samarbejdet med de andre dele af Folkeuniversiteterne.
Download rapporten Folkeuniversitetets lokalkomitéer
Projektet følger op på Vifos rapport fra 2015 ’Folkeuniversitetet – Én organisation, mange virkeligheder’
Folkeuniversitets struktur
Vifos undersøgelse af Folkeuniversitetet i 2015 fandt en række udfordringer ved Folkeuniversitetets struktur. På samme tid udgav Rigsrevisionen en rapport, der kritiserede Folkeuniversitetets meget komplekse organisationsmodel.
I 2017 nedsatte den daværende Kulturminister derfor en arbejdsgruppe, der skulle komme med forslag til en mere decentral organisering af Folkeuniversitetet, og i 2018 vedtog regeringen den foreslåede reform, som skulle gøre organiseringen mindre bureaukratisk og mere tidssvarende.
Videncenter for Folkeoplysning har fulgt processen, som du kan læse mere om i en række artikler. Læs også arbejdsgruppens rapport om Folkeuniversitetets struktur
Evaluering af Hearts & Minds festivalen 2018
Folkeuniversitetet i Aarhus, Emdrup og Herning afholdt i 2018 den fjerde udgave af vidensfestivalen Hearts & Minds. Festivalen handler om sundhed, trivsel og det gode liv – og har hvert år et særligt undertema.
Folkeuniversitetet bad i den forbindelse Vifo om at gennemføre om en evaluering og fremadrettet perspektivering af festivalen.
Evalueringen har til formål at skabe en erfaringsopsamling på festivalen i perioden 2015-2018 samt at komme med fremadskuende perspektiver og anbefalinger til Folkeuniversitetets videre arbejde. Fokus i evalueringen er bl.a. på målgrupper, geografisk spredning og samarbejdsrelationer.
Download evalueringen 'Evaluering af Hearts & Minds 2015-2018'
Læs mere om evalueringen i artiklen 'Alternative formater og samarbejdsrelationer kan tiltrække nye målgrupper'