Grøn folkeoplysning
Klima, miljø og bæredygtighed er på alles læber. Mange - både individer, virksomheder og foreninger - forsøger at gøre deres til at skabe en mere bæredygtig verden. Det gælder også i folkeoplysningslandskabet, hvor både små og store initiativer sættes i gang.
Videncenter for Folkeoplysning er nysgerrige på de forskellige initiativer, der findes i det folkeoplysende landskab, og hvordan de forskellige aktører forstår, arbejder med og engagerer deres deltagere i grøn folkeoplysning.
Grøn folkeoplysning anvendes her som begreb for folkeoplysende aktiviteter, der engagerer deltagerne i spørgsmål om grøn omstilling og bæredygtighed. Der er imidlertid mange facetter af bæredygtighed herunder de sociale og økonomiske aspekter foruden de miljømæssige. Derfor er der også mange måder at arbejde med det på.
På denne temaside kan du finde viden om
- hvordan højskolerne arbejder med bæredygtighed
- hvordan unge engagerer sig i klimakrisen og handler på den
Vi opdaterer løbende temasiden.
Bæredygtighed på højskoler
Højskoler kan spille en særlig rolle i forhold til de frustrationer, man kan møde i arbejdet med bæredygtighed. Det viser Vifos evaluering af projektet People's Future Lab (PFL).
Vifo har evalueret projektet People's Future Lab (PFL) for Folkehøjskolernes Forening i Danmark (FFD).
I projektet arbejdede 10 danske og 10 udenlandske højskoler sammen om projekter med et bæredygtigt fokus, og det har givet højskolerne stor læring om, hvordan man laver globalt samarbejde om klima og bæredygtighed.
En del af projektet har handlet om at uddanne eleverne til forandringsagenter, og her viser det sig, at netop højskolernes undervisningsform er en god ramme for arbejde med de dilemmaer, frustrationer og utilfredsstillende til- og fravalg, der er en del af at arbejde med bæredygtighed.
Unge handler på klimakrisen
Vifo var med på Folkemødet 2024 for at møde unge, der på forskellig vis engagerer sig i klimakrisen og arbejder for grøn omstilling.
Mange unge er optaget af klimaforandringerne. Det mærkede to af Vifos analytikere, da de på Folkemødet på Bornholm lavede en voxpop med 51 unge. De unge havde forskellige holdninger, men for flertallet fylder klimakrisen en del i hverdagen.
Observationerne bakkes op af Concitos klimabarometer, der viser, at unge generelt både er mere bekymrede og mere handlevillige på en række spørgsmål, der handler om klima og grøn omstilling.
Denne bekymring kom til udtryk på Klimafolkemødet 2024, hvor Vifo også var repræsenteret. Her oplevede vi, at den yngre generation var vrede og frustrerede over, at den ældre generation har sovet i timen. Maria E. N. Jensen, der var vores udsendte på Klimafolkemødet, fortæller mere om sine oplevelser i denne video.
I videoen herunder kan du desuden få et indblik i fire ungdomspolitikeres holdninger eller se voxpops med foreningsfrivillige og klimaaktivistiske unge her.
Du kan også læse de artikler, som Vifos analytikere har skrevet om deres samtaler med unge, der er politisk engagerede i klimakrisen.