De uniformerede korps i Danmark
I 2020 var der samlet set 93.795 medlemmer i de uniformerede korps, som omfatter FDF samt ni forskellige spejderkorps.
Videncenter for Folkeoplysning går i en række undersøgelser tæt på livet som spejder og FDF’er og deres samspil med kommunerne. De undersøgelser kan du læse mere om nedenfor.
Her på temasiden kan du også finde to videoer, der uddyber de uniformerede korps' historie og ser nærmere på, hvilken forskel der egentlig er mellem spejder og FDF.
Nederst på siden finder du nyheder og rapporter om de uniformerede korps samt link til Vifos faktaark om spejderne.
Spejderne og FDF'ernes historie på fem minutter
Notatet 'De uniformerede ungdomsorganistioner i Danmark' skitserer de historiske rødder og tanker for de uniformerede ungdomskorps og giver et indblik i etableringen af FDF- og spejderbevægelsen i Danmark, deres kendetegn og pædagogiske virke.
Se videoen, hvor Niels Anton Toftgård giver en kort opsummering af spejderne og FDF'ernes historie
Forskellen på spejdere og FDF'ere
Du har helt sikkert hørt om både spejdere og FDF’ere og noget om nogle farver, uniformer og duelighedsmærker, men hvad er egentlig forskellen på de to ungdomsorganisationer, og hvordan er de opstået? Det kan du høre mere om i videoerne herunder, hvor Niels Anton Toftgård, junioranalytiker i Videncenter for Folkeoplysning (Vifo), gennemgår de to korps’ historie på 1 minut. Sådan cirka…
Vifos undersøgelser af de uniformerede korps
Videncenter for Folkeoplysning har desuden gennemført forskellige undersøgelser af spejdere og FDF'ere i landets kommuner samt udgivet et notat, der ser på de uniformerede korps' historie.
De uniformerede korps i fem af landets største kommuner
Undersøgelsen giver et overblik over de uniformerede korps' udbredelse, rammer og vilkår på tværs af København, Aarhus, Odense, Aalborg og Randers Kommuner. Undersøgelsen ser på forskelle og ligheder mellem de fem kommuner og giver desuden et indblik i korpsenes brug af faciliteter samt samspillet med kommunerne.
Download rapporten De uniformerede korps i fem af Danmarks største kommuner
De uniformerede korps i Aalborg Kommune
Undersøgelsen ser nærmere på de uniformerede korps i Aalborg Kommune og sætter fokus på, hvordan de har det, den rolle, de spiller i fritidslivet i dag, samt deres potentialer nu og i fremtiden.
Download rapporten De uniformerede korps i Aalborg Kommune
De historiske rødder
Notatet skitserer de historiske rødder og tanker for de uniformerede ungdomskorps og giver et indblik i etableringen af FDF- og spejderbevægelsen i Danmark, deres kendetegn og pædagogiske virke.
Download notatet De uniformerede ungdomsorganisationer i Danmark
Lederuddannelse i frivillige foreninger
Rapporten ser nærmere på lederuddannelse i FDF og KFUM-Spejderne, hvad en leder er og skal kunne i de to organisationer, samt hvordan man skaber en lederuddannelse, der understøtter det. Målet med undersøgelsen er at få mere viden om lederuddannelserne, hvilket kan bidrage til den interne udvikling i de to organisationer samt give inspiration til andre værdibårne organisationer og folkeoplysende foreninger.
Download rapporten Lederuddannelse i frivillige foreninger