Spejdere skal gøre børn og unge mere nysgerrige på naturen
Spejderne igangsætter projektet ’Problempirater’, som løber fra 2020 til 2022. Formålet er at gøre børn og unge mere nysgerrige på naturen og lade dem turde at eksperimentere og fejle.
30.000 6-16-årige får i de næste tre år mulighed for at deltage i Spejdernes nye projekt, Problempirater, som har til formål at få børn og unge til at blive nysgerrige og turde at eksperimentere og fejle. Projektet skal styrke deltagernes kompetencer inden for science/naturvidenskab gennem en uformel og motiverende tilgang, hvilket både er relevant for deres skoleliv og fritidsliv. Der er fokus på, at aktiviteterne skal være interessante for både garvede spejdere og dem, der ikke har stiftet bekendtskab med spejdernes verden før.
Hovedaktiviteterne tæller 63 Problempirater-camps, hvor både børn, unge og familier kan deltage. Disse camps er spredt ud over hele landet og foregår blandt andet i spejderhytter og på den nyligt etablerede Ungdomsøen. Problempirater er støttet med fem millioner kroner af Villum Fonden, og i den treårige projektperiode er der en lang række aktiviteter, hvor ’science spejdermetoden’ og learning-by-doing er omdrejningspunktet.Science spejdermetoden kombinerer spejdernes værdier og metoder med science-metoder og er særligt udviklet til projektet. Udviklerne er engagerede spejdere med pædagogiske styrker samt praktiske og teoretiske kompetencer inden for science – blandt andet forskere i nanoscience, natur- og tekniklærere og bygningskonstruktører. Deltagerne kommer således igennem legende og handlingsorienterede aktiviteter, som omfatter byggeri af sæbekassebiler, navigation efter stjerner, dyrkning af fødevarer og meget mere.Foruden aktiviteter indebærer projektet uddannelse af frivillige spejderledere, der kan anvende og undervise i science spejdermetoden ude på camp’ene. Der bliver udviklet særligt aktivitetsmateriale og guides til eksperimenter, som børn, unge, institutioner og foreninger kan drage nytte af og hente inspiration til udeliv fra.